glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Locuințe în flăcări în Deva și Târnăvița. Pompierii au intervenit pentru lichidarea a două incendii. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită

Două incendii de locuință au avut loc luni noapte. Unul în municipiul Deva, altul în satul Târnăvița. Dacă în primul caz, focul a izbucnit în urma unui scurtcircuit, în cel de-al doilea, un coş de fum neprotejat putea cauza o tragedie.

Proprietarul unui apartament din municipiul Deva a alertat, puțin după miezul nopții, pompierii. Bucătăria locuinței a fost cuprinsă de flăcări și fum. Un echipaj cu o autospecială s-a deplasat la fața locului. „La pătrunderea în apartament pompierii au constatat că ardea hota şi două corpuri suspendate, confecţionate din pal, aflate în bucătărie. Echipa de intervenţie a decuplat apartamentul de la reţeaua de curent electric pentru a preveni producerea unui scurtcircuit şi pentru a asigura condiţii sigure de intervenţie şi a acţionat pentru stingerea incendiului care se manifesta la hotă şi la cele două piese de mobilier”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un scurtcircuit la instalaţia electrică ce alimenta hota situată în bucătărie.

Acoperiș distrus parțial

Un alt incendiu a cuprins acoperișul unei case din satul Târnăvița. Două echipaje de pompieri s-au deplasat, cu tot atâtea autospeciale de intervenţie, la locul indicat, în cel mai scurt timp. Focul a distrus aproximativ cinci metri pătraţi din acoperiş cu grinzile aferente. În plus, au fost distruse aproximativ 100 de ţigle. Potrivit pompierilor, intervenția promptă a proprietarului casei a făcut ca focul să nu se extindă. Echipele de intervenție au stins incendiul în aproximativ o jumătate de oră. Pompierii au concluzionat că, cel mai probabil, incendiul a fost produs de un coş de fum neprotejat faţă de materialele combustibile.

Sfatul pompierilor

Reprezentanții ISU Hunedoara le reamintesc oamenilor că incendiile provenite de la coşurile de fum sau burlanele necurăţate corespunzător, defecte sau neprotejate faţă de materialele combustibile, se pot extinde cu repeziciune la structura din lemn a acoperişului şi de aici la întreaga casă. „Distanţa între burlane şi pereţi, precum şi între burlane şi planşeele combustibile, trebuie să fie de minimum 1 m dacă acestea sunt neprotejate şi de minimum 70 de centimetri când sunt protejate prin tencuire sau zidărie. La trecerea prin planşee zidăria coşului se îngroaşă cu un strat de 25 cm, lăsându-se un spaţiu de jumătate de metru între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului. Este recomandabilă, de asemenea, construirea din cărămidă, a coşurilor pentru evacuarea fumului”, au precizat reprezentanții ISU.