glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Lista comunelor care beneficiază de cadastrare gratuită din bani europeni

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile.

Din județul Hunedoara, 14 unități administrative au fost incluse în cadrul programului. Comuna Râu de Mori va beneficia de cea mai mare suprafață ce va fi cadastrată, respectiv peste 38 de hectare.lista cadastrare gratuita

Lista ilustrează unităţile administrativ-teritoriale din mediul rural, în care se vor desfăşura lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, care vor beneficia de finanţare din fonduri europene structurale şi de investiţii, în cadrul axei prioritare 11 a Programului operaţional regional 2014-2020. 14 comune din județul Hunedoara vor beneficia de acest program. Comuna Râu de Mori va avea cea mai mare suprafață cadastrată, respectiv peste 38 de hectare, urmată fiind de comunele Sălașu de Sus și Pui – fiecare cu peste 22 de hectare – și de comuna Vața de Jos, cu peste 20 de hectare. Din județ vor mai beneficia comunele: Brănișca, Dobra, Gurasada, Ilia, Lăpugiu de Jos, Rapoltu Mare, Sântămărie-Orlea, Sarmizegetusa, Șoimuș și Totești.

În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate judeţele ţării care vor beneficia de fonduri europene, respectiv o suprafaţă de 5.758.314 hectare. Amintim că un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Dezvoltării prevede că, timp de 4 ani, începând din 2018, statul nu va mai subvenţiona lucrările gratuite de cadastrare.

Ca atare, statul retrage subvenţiile pe următorii 4 ani (431 milioane de lei în 2018, 475 milioane de lei în 2019, 521 milioane de lei în 2020 şi 575 milioane de lei în 2021), sperând că astfel va forţa ANCPI să obţină fonduri europene.

Loading...