glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Liliecii au fost mutaţi, autostrada merge mai departe

Echipa de specialişti angajată de constructorul lotului 4 al autostrăzii Lugoj – Deva a finalizat, sâmbăta trecută, operaţiunea de mutare a liliecilor din „Peştera Tunel” – de lângă Şoimuş, cea care a contribuit la întârzierea lucrărilor cu mai bine de un an.

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere spun că a fost vorba de doar şase lilieci (patru adulţi şi doi pui) prinşi cu dispozitive speciale şi că exemplarele n-ar fi făcut parte din vreo specie rară, protejată de lege. Liliecii au fost mutaţi în peştera Româneşti, cea care ar fi fost, de fapt, „casa” lor, peştera de lângă Şoimuş reprezentând doar un loc de popas în cadrul unui proces de migraţie, după cum spun specialiştii în domeniu.

Cinci dintre lilieci au fost capturaţi joi, iar unul a mai fost capturat vineri. Sâmbătă s-a decis astuparea celor două guri de acces în „peşteră” (de fapt, o fostă pivniţă de vinuri şi, cu secole-n urmă, depozit de sare, între timp „colmatat” şi devenit doar o galerie îngustă de un metru lăţime, 70 – 80 de cm înălţime şi 52 de metri lungime).

Anomalii

Autorităţile din domeniul transporturilor şi mediului au avut nevoie de patru ani pentru a se „lumina” şi a apela la cea mai simplă şi mai puţin costisitoare metodă pentru rezolvarea problemei liliecilor: mutarea. Cu patru ani în urmă se anunţa că întregul proiect al lotului 4 de autostradă este în pericol de blocaj, unul dintre motive fiind tocmai prezenţa mamiferelor zburătoare în peştera de pe traseu. La un moment dat s-a discutat chiar şi despre posibilitatea devierii traseului, astfel încât acesta să ocolească zona „tunelului”. Apoi, într-un nou acord de mediu emis de ANPM se propunea construirea unei peşteri artificiale în apropiere, special doar pentru lilieci, investiţie care, conform reprezentanţilor CNAIR, s-ar fi ridicat la aproximativ 2 milioane de lei. Până la urmă, vara aceasta, Ministerul Mediului a cerut şi obţinut toate aprobările necesare pentru mutarea lor, întreaga procedură birocratică durând mai puţin de o lună.

În timp ce la ministere se discuta despre soluţii extrem de costisitoare pentru lilieci, invocând lipsa banilor, CNAIR expropria doar pe jumătate (pe lungime) o gospodărie din Şoimuş, aceasta fiind acum nefolosibilă.

Loading...