glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Lidia Dobrei despre prezenţa delegaţiei hunedorene la Bruxelles: „Chiar nu a fost vorba de o excursie”

Două zile de drum chinuitor făcut cu un autocar şi un microbuz, mai multe întâlniri, vreme de două zile la Bruxelles, şi încă două zile pe drum, în aceleaşi condiţii, spre casă. Unii dintre membrii delegaţiei Consiliului Judeţean ne-au mărturisit că, dacă ştiau ce-i aşteaptă, n-ar mai fi mers în aşa-zisa „excursie”.

„A fost un adevărat test de anduranţă. S-a mers câte 18 – 20 de ore în autobuzul ăla al Consiliului Judeţean şi-ntr-un microbuz de 8 plus 1 locuri. Mai ales la întoarcere, prin Austria îmi venea să mă dau jos şi să fac autostopul până acasă. Infernal a fost drumul. Am plecat dimineaţa din Bruxelles şi la 3 noaptea am fost în Viena. Din Viena am plecat a doua zi la 12.00 şi-am ajuns acasă în noaptea de marţi spre miercuri la ora 04.00”, ne-a mărturisit unul dintre membrii delegaţiei. Autocarul Consiliului Judeţean este conceput pentru drumuri scurte şi nu dispune de aer condiţionat. Conducerea CJ a decis ca deplasarea delegaţiei (consilieri judeţeni, primari şi angajaţi ai CJ) să se facă astfel (autocar plus microbuz) pentru a se face economie. Totuşi, „excursia” la Bruxelles a costat 180.000 de lei, pentru că a fost vorba de nu mai puţin de 40 de persoane.

„Am mers pentru că suntem uitaţi de toată lumea”

Consilierul judeţean PNL, Lidia Dobrei (foto), spune că nu a fost deloc vorba de o excursie turistică: „Am avut foarte multe întrevederi cu oameni care ne pot ajuta să facem ceva pentru judeţul Hunedoara. Ne-am împărţit pe trei sau patru grupuri, la un moment dat, fiecare grup fiind axat pe domenii: economic, administrativ, social şi aşa mai departe. Eu, personal, am luat legătura cu membri ai grupului conservator-reformator din Parlamentul European, grupul care susţine ideea reglementării de jos în sus, şi nu invers, adică ţările membre să propună legi şi reguli. Abia duminica după-amiaza am apucat să facem o plimbare prin centrul Bruxelles-ului şi cam atât. Am mers acolo pentru că am constatat că pe noi, la Hunedoara, nu ne mai caută nimeni. Suntem uitaţi de toată lumea: şi de străini şi de ai noştri, iar aici mă refer inclusiv la mulţi dintre parlamentarii de Hunedoara. Căutăm soluţii, pentru că nu suntem nici proşti, nici puturoşi, suntem doar prea puţin cunoscuţi. Eu am mers acolo pentru că nu mai suport să mai văd copii palizi de foame, de exemplu. A fost foarte greu, dar dacă aş ştii că, pe domeniul social aş rezolva o problemă, m-aş mai duce o dată, chiar şi pe cont propriu”. Delegaţia hunedoreană a avut noroc cu aceeaşi doamnă Lidia Dobrei, medic de profesie, care nu pleacă la drum fără să aibă la ea medicamente „pentru orice eventualitate”: „Vă rog să mă credeţi că nu a fost deloc uşor. Mulţi dintre colegi s-au îmbolnăvit pe drum. Mai ales la întoarcere nu am făcut decât să tot tratez la ei. Au fost tot felul de probleme provocate de condiţiile de călătorie, de la dispnee şi hipertensiuni arteriale până la diaree şi aşa mai departe”.

Un comunicat neinspirat

La începutul săptămânii trecute, prin intermediul unui comunicat, Consiliul Judeţean anunţa că o delegaţie de 40 de persoane se va deplasa la Bruxelles pentru a participa la „Ziua porţilor deschise în instituţiile europene”, pe 9 mai, iar delegaţia va duce cu ea şi un stand de prezentare turistică compus din două bannere de tip „roll-up”, 200 de broşuri, tot atâtea CD-uri şi vreo 200 de pliante. Comunicatul nu preciza nimic despre întrevederi cu oficiali ai structurilor europene. Precizări în acest sens au fost făcute abia la câteva ore după plecarea delegaţiei, telefonic, de către vicepreşedintele CJ, Dorin Gligor.