glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Liberalii vor anularea ajutoarelor sociale pentru leneşi

PNL se va prezenta în noua sesiune parlamentară cu un pachet de 50 de proiecte de legi sau propuneri de modificare a legilor actuale. Deşi sunt în Opoziţie, liberalii spun că speră ca propunerile lor să treacă la vot, declarând că mizează pe corectitudinea parlamentarilor puterii politice.

Conform liderului PNL Hunedoara, Lucian Heiuş (foto), una dintre priorităţile partidului la Bucureşti este menţinerea cotei unice la valoarea de 16 la sută şi, dacă se va dovedi că bugetul o va permite, reducerea ei la 10 la sută. Heiuş dă ca exemplu Bulgaria, unde cota unică de 10 la sută este aplicată deja de mai mulţi ani şi, spune el, dă rezultate. O altă prioritate legislativă a PNL pentru noua sesiune va fi „reducerea contribuţiilor pe muncă” încasate la bugetele de stat cu 7 procente. Liberalii mai vor să propună şi majorarea cotelor defalcate din impozitul pe venit şi TVA care le revin autorităţilor locale: de la 41,75 la 45,75 în cazul primăriilor şi de la 11,25 la 13,25 în cazul Consiliilor Judeţene.

Venitul minim garantat, sau „taurul luat de coarne”

Printre priorităţile legislative enunţate de PNL, se numără şi modificarea Legii 416 din 2001 privind venitul minim garantat. Conform propunerii făcute de liberali, cine refuză un loc de muncă nu mai încasează venitul minim garantat. „Mă refer doar la oamenii în putere, care nu sunt bolnavi sau nu au vreun handicap. La ora actuală, un beneficiar de venit minim garantat continuă să primească acest sprijin chiar dacă i se oferă de două, trei sau patru ori şansa de a avea un loc de muncă. Noi propunem ca, o persoană aptă de muncă, beneficiară de venit minim garantat, să nu mai primească aceşti bani din momentul în care agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă îi propune o slujbă, dar acea persoană o refuză. Ceva nu e în regulă. Luăm ca exemplu Orăştia. Aici sunt sute de beneficiari de venit minim garantat şi 1.500 de şomeri înregistraţi, dar fabrica de cablaje din oraş este nevoită să îşi aducă forţă de muncă şi de la 50 de kilometri distanţă sau chiar din Valea Jiului. Trebuie să luăm taurul de coarne – legea 416”, declară Lucian Heiuş.

Liderul PNL Hunedoara adaugă că speră ca propunerile liberalilor să intre în dezbaterea parlamentară pentru că mizează pe corectitudinea deputaţilor şi senatorilor PSD şi ALDE. „Mizăm pe faptul că aceste modificări legislative sunt absolut necesare. În prima sesiune cei de la putere nu ne-au băgat mai deloc în seamă. Acum poate că PSD o să-nţeleagă că şi Opoziţia poate să vină cu proiecte benefice”.