glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Li se cer bani pentru gunoi, dar nu au contract şi nici pubele. Sute de locuitori din comuna Bucureşci plătesc “taxa pentru nimic”

O parte a locuitorilor din Bucureşci plătesc taxa pentru gunoi deşi nu beneficiază de pubele ecologice ori de serviciu de colectare a deşeurilor.

Locuitorii din satele aflate în zona de deal a comunei Bucureşci plătesc 5 lei taxă pentru gunoi în condiţiile în care la porţile acestora nu există pubele ecologice. Mai mult, cetăţenii trebuie să îşi ducă singuri gunoiul până în zona unde, de trei ori pe lună, vine o maşină să-l ridice. Distanţa de la casa acestora şi până la zona de colectare poate atinge câţiva kilometri. „Maşina de gunoi nu poate ridica gunoiul de la toţi oamenii de acasă. Este o comună de munte, iar la cei care stau mai pe deal maşina nu poate urca. Aceşti oameni îşi pun gunoiul în saci şi îl duc până în zona unde vine maşina de trei ori pe lună”, explică Mircea Ghilean, primarul comunei. Cum mulţi dintre cei care plătesc serviciul de salubrizare sunt bătrâni sau nu au cu ce transporta gunoiul până la drum, varianta găsită de localnici este aceea a arderii acestuia sau a aruncării în locuri ferite de privirile autorităţilor. „La noi nu vine nimeni să ridice gunoiul. Nu avem containere. Nu este normal să plătim pentru un serviciu de care nu beneficiem. Ce să facem cu el? Îl aprindem sau îl aruncăm în târşi”, declară o locuitoare din satul Rovina.
Oamenii şi-au manifestat în diferite modalităţi nemulţumirea faţă de serviciul inexistent, dar de fiecare dată răspunsul oficialităţilor a fost reprezentat de existenţa unei hotărâri la nivel de Consiliu Local care prevede o taxă de 5 lei pentru cei care nu au pubele ecologice, respectiv 6 lei pentru cei care au. Cei care s-au împotrivit deciziei şi au refuzat să plătească taxa au fost nevoiţi să achite suma atunci când au solicitat adeverinţe de la Primărie sau li s-a reţinut direct din pensie.

Taxa atrage bani la bugetul local

Justificarea unei astfel de taxe se explică prin colectarea de bani la bugetul local şi evitarea amenzilor aplicate de Garda de Mediu. Primăria are un contract de furnizare a serviciului de salubrizare cu SC RETIM Ecologic Service SA din Timişoara, pentru care achită o taxă de 3500 lei pe lună. Cum doar un sfert din cele 661 de gospodării beneficiază de serviciul de salubrizare, restul cetăţenilor sunt obligaţi să plătească o taxă fără a exista un contract între ei şi Primărie. Potrivit Articolului 24, alineatul 1, litera b din Legea 101/2006, pot fi utilizatori ai serviciului de salubrizare persoanele fizice ori juridice care beneficiază individual de una sau de mai multe activităţi specifice serviciului de salubrizare, în cazul activităţilor a căror contractare se realizează pe baza unui contract de prestare a serviciului de salubrizare, încheiat în nume propriu cu operatorul. În aceste condiţii, perceperea taxei de gunoi nu se explică. Ediliii locali se contrazic în explicaţii. În timp ce primarul susţine cu tărie că intenţia sa este aceea de conformare la normele europene şi astfel ,,protejează”oamenii de amenzi aspre, viceprimarul recunoaşte că nu este tocmai legală taxa, dar reprezintă o modalitate prin care se asigură că pot achita factura pentru serviciul de salubrizare de la nivelul localităţii. „Gunoiul de pe deal vine tot la vale. Ştiu că pentru un serviciu pe care nu îl efectuezi nu poţi să iei nici taxă, dar de unde să strângem bani? Dacă nu plătim, nu mai vin cei de la Timişoara să ridice gunoiul”, declară Macrodin Constantin, viceprimarul localităţii.

(Foto: Pentru că nu au pubele şi nici maşina de la salubritate nu urcă până la ei, sute de locuitori din Bucureşci îşi aruncă gunoiul pe unde apucă)