glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Lecție de administrație, predată de primarul municipiului Oradea

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a fost prezent, ieri, la Deva, pentru a-l susține pe Florin Oancea, candidatul PNL la Primăria Deva. În cadrul unei conferințe de presă, Bolojan a dat o adevărată lecție de administrație publică și a explicat cum a reușit să câștige al treilea mandat cu peste 70 la sută din voturile orădenilor.

În anul 2008, Ilie Bolojan a ajuns primarul municipiului Oradea, pe care, în doar câțiva ani, a reușit să îl facă să strălucească. Oradea era în situația de a avea industria comunistă desființată, iar cea mai mare parte a forței de muncă lucra în confecții, fabrici de încălțăminte, magazine, care nu puteau asigura salarii foarte mari. Nu exista industrie, care să genereze locuri de muncă. Practic, cu nouă ani în urmă, Oradea era la nivelul la care este Deva astăzi. Bolojan a început să construiască. „Pentru o administrație, important este să creeze locuri de muncă, pentru ca în acea comunitate să vină investiții. Fără un anumit tip de industrie, care generează salarii mai mari, nu poți să vorbești de o administrație performantă. Am luat o măsură foarte importantă, am amenajat un parc industrial mare, de 120 de hectare, la intrarea în Oradea. Am preluat acel teren și, astăzi, în acel parc lucrează aproximativ 6.000 de oameni. În afară de faptul că aceste familii au un loc de muncă și au un venit mult mai bun decât aveau înainte, încasăm cam 1,5 milioane de euro, pe an, cota din impozitul pe salarii, care ne revine primăriei. Cu acești bani putem să facem investiții în oraș. Un pod peste Crișul Repede, costă 3 milioane de euro, dacă e de două benzi. Un pasaj peste centura Oradea costă 5 milioane de euro, deci în 2-3 ani, numai din veniturile dintr-un grup de companii, numai din salariile pe care le plătesc aceste firme, avem acești bani. Din punctul meu de vedere, asta trebuie să facă orice oraș din România”, declară Ilie Bolojan.

„Toți cei care au rămas în urmă, nu au accesat bani europeni”

Potrivit edilului Oradei, pentru a susține dezvoltarea economică, administrația locală trebuie să asigure și o mobilitate a forței de muncă și a mărfurilor, prin centuri ocolitoare, pasaje, poduri. Al treilea element important pentru ca o localitate să prospere, este calitatea vieții. 160 de milioane de euro a accesat Primăria Oradea, de la Uniunea Europeană, în ultimii ani. Cu acești bani au fost extinse utilitățile, au fost reabilitate termic blocuri, parcurile au fost reamenajate, au fost construite piste de biciclete, administrația a investit extinderea zonelor pietonale, și reabilitarea clădirilor monument istoric. „Toți cei care au rămas în urmă, nu au accesat bani europeni”, spune Bolojan.  Un alt element este cel al curățeniei orașului. În Oradea, nu există containere de gunoi puse la liber. Toate sunt închise în incinte, la care oamenii au acces doar cu cartele de la casa scării. În acest fel, scotocirea prin gunoaie este limitată. De asemenea, toate spațiile din cartiere sunt date în îngrijirea asociațiilor de proprietari, care trebuie să tundă iarba o dată pe lună, din mai până în septembrie. Această măsură pentru curățenia cartierelor, a fost dublată de un program de demolări de garaje și de extindere a locurilor de parcare. În locul unui garaj, s-au făcut două locuri de parcare, iar în fiecare an au fost amenajate 2000 de locuri de parcare.

Program extins la Primărie

Respectul administrației locale pentru cetățeni se vede și în programul pe care îl are Primăria Oradea. Aici a fost înființat un Centru de Relații cu Publicul, care funcționează de la ora 7:30, până la 18:30. La toate ghișeele sunt amplasate camere video, care filmează în permanență modul în care se comportă angajații cu contribuabilii. „Imaginați-vă că Primăria Oradea are forma literei A, și are o curte interioară închisă. Această curte am acoperit-o, pentru că fiind o clădire veche, nu aveam o sală de lucru cu publicul, iar cetățenii erau plimbați de colo-colo. În această sală am amenajat 27 de birouri. E un sistem de tip bancar deschis, care e gândit în așa fel încât să existe un program de lucru cu publicul de la 7:30, până la 18:30. Suntem una dintre puținele primării din țară care avem un program extins. De la 7:30 deschidem doar două ghișee, pentru că nu sunt oameni, de la 8:30 mai vin alte două ghișee, iar de la 10 sunt toate deschise în flux, când e vârful de sarcină. La 15:30, cei care au venit la 7:30 pleacă acasă, și în acest fel, cu aceeași oameni avem un program de lucru mult mai extins pentru cetățeni. Dacă lucrezi de dimineață, ai posibilitate să ajungi să îți plătești”, mai spune Ilie Bolojan.

La finalul lecției de administrație, dată în sediul PNL, Bolojan a spus: „Sper să aud în anii următori de o administrație care realizează proiecte de succes în Deva”.

Loading...