glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Lăsați fără gaz, în plină iarnă. Peste o sută de persoane care locuiesc în blocul ANL 3, din Deva, au fost debranșate de furnizorul de energie, din cauza datoriilor

Începând de marți, peste 100 de persoane care locuiesc în blocul ANL, din zona Bejan a Devei, nu mai au gaz și, implicit, apă caldă și căldură. Oamenii, care au și copii mici, printre care un nou-născut de doar câteva zile, stau în frig. Totul din vina unor foşti chiriaşi, care au datorii de peste 20.000 de lei, la care se adaugă penalități de alte câteva zeci de mii de lei. Administrația locală a încercat să rezolve, în cursul zilei de ieri, situația cu furnizorul, dar nu s-a putut. Singura soluție, deocamdată, este rezilierea contractului și semnarea unui alt contract cu un alt furnizor.

Situația în care se află peste 100 de persoane din municipiul Deva este una foarte gravă. Din cauza unor rău-platnici, toți oamenii de pe ambele scări ale blocului ANL 3 sunt, începând de marți, debranșați de la gaz. Datoriile Asociației de Proprietari către furnizorul de gaz se ridică la aproximativ 60.000 de lei. În fapt, factura cu restanțele „istorice” este doar de aproximativ 20.000 de lei, dar penalitățile, conform contractului semnat, sunt foarte mari. Ieri dimineață, revoltați de situația în care au ajuns, câțiva oameni, dintre cei bun-platnici, au mers la primărie, cerând sprijinul administrației. Însă, Primăria municipiului Deva nu are decât calitatea de administrator al clădirii. Contractul de furnizare este făcut de asociația de proprietari și furnizorul de energie. Totuși, ieri, administrația locală a încercat să poarte niște discuții atât cu actualul furnizor de gaz, cât și cu alți furnizori, pentru a încerca să rezolve situația. S-au lovit însă de un zid. Președintele Asociației de Proprietari susține că va rezilia contractul cu furnizorul. „În urma discuțiilor purtate, am luat decizia să reziliem contractul cu firma Energy, pentru că nu vor să dea drumul la gaz, dacă nu plătim toate datoriile. Aceștia nu vor nici să ne permită să plătim eșalonat. Contractul cu Energy Gaz nu eu l-am semnat, pentru că eu sunt președinte al asociației de proprietari de un an și jumătate. Acum facem demersuri să întrerupem contractul cu ei, și trecem la E-on, dar ei ne-au spus că mai repede de 5 zile nu ne pot furniza gazul. Este o problemă, dar va trebui să suportăm, ce să facem?”, susține președintele Asociației de Proprietari ANL3.

„Stăm cu mănuși și cu fulare în casă”

Oamenii însă vor avea gaz doar peste câteva zile, timp în care vor trebui să îndure frigul. „Stăm cu mănuși, cu fulare, care cum… Mai ales cei care stau pe colțuri sau la etajele superioare, vă dați seama că este foarte frig. Avem bebeluș de 13 zile, iar părinții au mers urgent să se împrumute, ca să cumpere radiatoare. Este foarte greu!”, mai spune președintele Asociației de Proprietari.

Acesta susține că, pe viitor, va institui un regulement intern: cine nu plătește taxele pe două luni de zile, va rămână fără utilități. În prezent, în afara frigului pe care trebuie să îl suporte, oamenii au de recuperat și banii de la persoanele rău-platnice. „Noi, ca și chiriași, va trebui să angajăm un executor judecătoresc și să facem demersurile pentru recuperarea datoriilor. Eu am vrut să fac această treabă acum un an, am făcut o ședință de bloc, dar chiriașii nu au vrut să audă de așa ceva. Nu era o avere… era vorba despre 450 de lei, împărțit la 100, era vorba de 4,5 lei. M-au criticat, dar le-am spus că o să plângem noi pentru ceea ce nu am făcut atunci. Au ajuns la vorbele mele”, conchide reprezentantul Asociației de Proprietari.