glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

La sfârşit de an, în comuna Ghelari, se numără proiectele finalizate. Promovarea turistică a comunei, prioritatea primarului Ioan Bulbucan

Îmbunătăţirea traiului de zi cu zi al localnicilor este principalul deziderat al primarului Ioan Bulbucan. Chiar şi în vreme de criză, edilul-şef a reuşit să ducă la bun sfârşit o serie de proiecte investiţionale şi a obţinut finanţare pentru demararea altelor noi, menite să promoveze potenţialul turistic al comunei Ghelari.

Având o serie de investiţii finalizate sau în prag de finalizare, edilii locali din Ghelari îşi pregătesc agenda de investiţii pentru următorul an.
„În anul ce vine vrem să dăm drumul la proiectul de reabilitare termică a blocurilor şi să continuăm cu asfaltarea şi pe celelalte uliţe din comună. Un prim proiect pe care vrem să îl prindem în bugetul local din 2013 este acela al contorizării apei potabile. Acesta este un proiect extrem de necesar, pentru că ştiţi cum e omul, dacă nu are ceas să îi spună cât consumă îşi bate joc de apă. În această vară am fost nevoiţi să sistăm furnizarea apei pe timp de noapte, şi aceasta pentru că pe o stradă cu 25 de case am găsit 16 furtunuri care curgeau cât era noaptea de lungă în grădini. Din primăvară vrem să începem să punem contoare în toate gospodăriile. Toată cheltuiala va fi susţinută din bugetul local, având în vedere că din ce am calculat noi, investiţia ar ajunge undeva la zece milioane vechi per gospodărie, iar pentru unii e peste posibilităţi. O să ne recuperăm investiţia în următorii ani pentru că vrem să scumpim un pic metrul cub de apă”, explică primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan.

Patru străzi au fost asfaltate

În cursul zilei de ieri, administraţia locală din Ghelari a finalizat lucrarea de asfaltare a celor patru străzi din satul centru de comună. Proiectul a beneficiat de finanţare prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, cu o valoare totală de 1,3 milioane de lei.
„Astăzi (n.r. – ieri) terminăm cu asfaltatul celor patru străzi. Ne-a ajutat Dumnezeu să fie timp frumos şi am reuşit să finalizăm lucrarea. Proiectul l-am derulat cu sprijinul financiar al ARDDZI şi are o valoare de aproximativ 13 miliarde de lei vechi. Cele patru străzi pe care le-am modernizat şi reabilitat nu au fost alese la voia întâmplării, ci sunt mai ciudate, în sensul că orice pietruire pe care o făceam rezista până la prima ploaie, străzile fiind în pantă. Acum toate aceste străzi sunt complet asfaltate, cu rigole refăcute şi cu ziduri de sprijin ca să nu avem probleme cu ele pe viitor că se vor surpa. Sperăm ca anul viitor să continuăm această „mare asfaltare” şi să ajungem cu asfalt până la ultimul metru de uliţă. Tot în baza unui proiect finanţat prin ARDDZI am reuşit reabilitarea căminului cultural din cătunul Mănăstire”, explică primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan.

Turismul, şansă pentru relansarea economică a comunei

Primarul Ioan Bulbucan are planuri mari şi în ceea ce priveşte punerea în valoare a potenţialului turistic din comuna Ghelari. În acest sens, în primăvara anului viitor vor începe lucrările la Centrul de Informare Turistică, proiectul aflându-se în acest moment în fază de licitaţie.
„Pentru noi turismul este singura posibilitate de relansare economică a comunei. Iar pentru că avem cu ce să ne lăudăm, am depus mai multe cereri de finanţare pentru a ne transforma într-o comună turistică. Astfel, pe măsura 313, vom primi finanţare pentru construirea unui Centru de Informare Turistică în satul Ghelari. Prin acest proiect sperăm să ne punem mai bine în valoare o serie de obiective turistice ca Furnalul de la Govăjdia, cuptoarele de răcire care sunt foarte vechi. Prin intermediul unui alt proiect depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu o valoare de un milion de euro, ar trebui să reabilităm clădirea Furnalului de la Govăjdia, să transformăm căminul cultural din Govăjdia într-un muzeu al mineritului şi fierului şi să reconstruim vechea gară din localitate. Acum să vedem când o să primim banii să ducem la bun sfârşit şi acest proiect”, conchide primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan.