glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

La Hunedoara, taxele şi impozitele rămân la fel

Consiliul Local Hunedoara a acceptat propunerea executivului Primăriei de a menţine, în 2018, acelaşi nivel al taxelor şi impozitelor locale. Decizia este luată în ciuda temerilor exprimate în ultima vreme, mai ales de primari din opoziţie, referitoare la diminuarea veniturilor la bugetele locale după reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută.

Conform unor calcule contabile efectuate de specialişti ai Primăriei Hunedoara, la solicitarea cotidianului „Glasul Hunedoarei”, în urma diminuării impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută, bugetul oraşului va pierde 1.722.000 de lei (aproximativ 375.000 de euro). Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că această sumă, dar şi cea rezultată în urma unor simulări privind o posibilă majorare de taxe şi impozite cu 10 – 15 la sută, sunt „nesemnificative”, în comparaţie cu banii atraşi pentru investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 sau din fonduri europene.„Proiectele mari de investiţii, prevăzute pentru anul 2018, le finanţăm ori cu bani atraşi prin PNDL 2, ori din fonduri europene. Sunt 10 milioane de euro atrase doar prin PNDL 2. Atâta timp cât am reuşit să atragem finanţări din alte surse, chiar nu vedeam sensul în a mai majora taxele şi impozitele locale”, declară primarul.

Mizează şi pe promisiunea premierului

Bobouţanu adaugă că a preferat şi să aştepte clarificarea totală a situaţiei, după trecerea contribuţiilor la bugete, de la angajator la angajat. „Încă nu ştim exact cine va pierde şi cine va câştiga sau dacă vor avea cetăţenii aceleaşi salarii după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. În aceste condiţii am spus că nu e normal să mai punem şi noi nişte biruri. În ce priveşte îngrijorarea asta a unora dintre primari referitoare la scăderea încasărilor la bugetele locale, după diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută, am primit asigurări din partea premierului că vor fi soluţii de compensare. N-aş vrea să dau impresia că nu vom duce la bun sfârşit vreun proiect important din cauza acestei diminuări a impozitului pe venit, pentru că, repet, avem asiguraţi banii pentru proiectele mari de investiţii. De această scădere de impozit trebuie să se bucure, în primul rând, cetăţenii. Nu pot să spun: «Nu scădeţi impozitul la 10 la sută, că n-o să am eu bani de investiţii». Ar fi şi incorect şi imoral”.