glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Kosoni descoperiți de copii pe un deal. Monedele se aflau într-o sticlă de plastic, ascunsă într-o vizuină

Un nou caz de braconaj arheologic în Munții Orăștiei se afă în atenția procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Aproximativ o sută de monede koson au fost descoperite pe un deal de lângă satul Ocolișul Mic. Acestea au fost recuperate de procurorii care au deschis dosar penal pentru braconaj arheologic.

Cei care au descoperit monedele antice au fost niște copii din sat, plecați la joacă pe dealul dintre localitățile Ocolișu Mic și Ludești. Într-o vizuină de vulpe, aceștia au descoperit o sticlă de plastic, ascunsă sub niște pietre. Bucuroși, micuții au împărțit kosonii fără să le cunoască însemnătatea.

Kosonii, pe masa primarului

Tatăl unui dintre copii, când a văzut despre ce este vorba, a luat monedele și le-a dus la primărie. Un bărbat din Ocolișu Mic a venit, luni dimineața, la primărie și a adus 95 de monede galbene cu inscripția koson. Mi-a spus că le-a găsit fiul lui și alți doi copii, în timp ce se jucau pe deal, și că acestea provin de la doi dintre copii. Întâmplător, în primărie era și adjunctul șefului de post care a anunțat Direcția de Cultură”, a declarat primarul comunei Orăștioara de Sus, Vasile Inășesc.

Monedele au fost ridicate de autorități. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au declarat că nu pot să ofere informații deoarece este un dosar în lucru. Procurorul Augustin Lazăr a confirmat, totuși, că este vorba despre monede de tip ”koson”, numărul lor fiind în curs de stabilire și de recuperare. De asemenea, acesta a mai precizat că, în acest caz, este vorba despre braconaj arheologic.

95 de monede au fost recuperate de autorități

”Nu știu de ce a adus monedele la primărie. Am fost chemat de secretară și am rămas uimit când le-am văzut”, Vasile Inășesc.