glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Juristul ITM Hunedoara, reţinut pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Consilierul juridic al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Călin Ioan Ivan, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Bărbatul şi-a riscat libertatea pentru suma de 800 de lei.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au dispus reţinerea bărbatului şi au solicitat, totodată, instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
„Magistraţii Tribunalului Hunedoara au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului. Hotărârea poate fi atacată cu recurs”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman. Decizia instanţei a fost atacată cu recurs, care va fi soluţionat de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia.

800 de lei mită, pentru a nu transmite la Finanţe un proces-verbal de contravenţie

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că inculpatul, în perioada 2010 – ianuarie 2012, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 800 de lei în scopul de a nu-i transmite în debit, la Administraţia Finanţelor Publice, un proces-verbal de contravenţie pe care inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara îl încheiaseră la societatea respectivă.
De asemenea, în luna ianuarie 2012, în baza unei înţelegeri prealabile cu administratorul unei societăţi comerciale, care fusese amendată de către acelaşi inspectorat, bărbatul a „instruit” trei martori cu privire la cele ce vor declara în faţa instanţei de judecată.

Percheziţii la locul de muncă şi la domiciliul juristului

În cauză s-au efectuat percheziţii la Biroul juridic din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, precum şi la domiciliul lui Călin Ivan, de unde au fost ridicate mai multe calculatoare. În urma percheziţiei informatice, s-a constatat că bărbatul redactase mai multe acţiuni în instanţa civilă în vederea anulării proceselor -verbale de contravenţie încheiate de către inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara. Totodată, de la domiciliul lui Ivan au fost ridicate, în original, mai multe procese-verbale de contravenţie aplicate, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara unor societăţi comerciale, care nu fuseseră transmise la administraţiile financiare în vederea executării acestora.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.
Călin Ivan este de aproximativ zece ani angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.