NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Judeţul are sinistraţii lui. În Vadu Dobri nu s-a putut ajunge nici ieri, iar locuitorii altor sate din Ţinutul Pădurenilor au fost blocaţi mai bine de 24 de ore. Oficial, totul e în regulă.
Vadu Dobri, satul care mai are acum doar vreo 25 de suflete din cauză că, din trei drumuri care duc spre el, nu e practicabil niciunul, fie vară, fie iarnă. Iar asta se întâmplă de vreo 20 de ani.
Vadu Dobri, satul care mai are acum doar vreo 25 de suflete din cauză că, din trei drumuri care duc spre el, nu e practicabil niciunul, fie vară, fie iarnă. Iar asta se întâmplă de vreo 20 de ani.

Judeţul are sinistraţii lui. În Vadu Dobri nu s-a putut ajunge nici ieri, iar locuitorii altor sate din Ţinutul Pădurenilor au fost blocaţi mai bine de 24 de ore. Oficial, totul e în regulă.

În Hunedoara, fenomenele meteo de la finele săptămânii trecute au fost incomparabil mai „domoale” decât în estul şi sudul ţării. Totuşi, ninsorile abundente le-au dat de furcă edililor şi drumarilor. Vineri s-a circulat în condiţii dificile chiar şi-n principalele oraşe. Sâmbătă încă se mai lucra la „deschiderea” unor drumuri judeţene şi comunale, iar duminică, pe harta neoficială a judeţului apărea o localitate total izolată: Vadu Dobri – comuna Bunila.

„S-a intervenit relativ în timp util pe drumul judeţean care trece prin centrul comunei noastre, dar maşina a mers până la Bunila şi cam atât. Spre Vadu Dobri, încolo, nu se poate merge nici vara, nici măcar cu tractorul, aşa e de prost drumul. Pe partea cealaltă, prin Meria, s-ar putea ajunge, dar colegii de la Lunca Cernii au şi ei probleme cu deszăpezirea drumurilor din comuna lor. Pe Valea Runcului, drumul este, iarăşi, foarte prost. Oamenii din Vadu Dobri sunt izolaţi la ora la care vorbim (duminică – ora 15.00). Nu ştiu cum să facem ca măcar o maşină cu pâine să ajungă acolo cât mai repede”, spunea ieri la amiază primarul comunei Bunila, Romulus Stroia.

Atât la Consiliul Judeţean cât şi la Prefectura Hunedoarei, se ştia, ieri, la amiază că în judeţ nu există niciun sat izolat din cauza drumurilor înzăpezite. Subprefectul Fabius Kiszely a aflat de la noi că există cel puţin unul: Vadu Dobri. „Ca să rezolvi o problemă de genul acesta trebuie să ştii de existenţa ei. Nu înţeleg de ce nu m-a sunat primarul de acolo. Trebuia să mă sune că, Doamne iartă-mă, nu l-am bătut pe niciun primar care m-a sunat. O să iau acum legătura cu Consiliul Judeţean să vedem cum ajutăm autorităţile locale din zonă să rezolve problema”.

Unii mulţumiţi, alţii nu prea

Unii primari din Ţinutul Pădurenilor s-au declarat mulţumiţi de felul în care firma desemnată de Consiliul Judeţean pentru deszăpezire a acţionat încă de vineri. De exemplu, primarul comunei Lelese, Ciprian Achim, spune că, pentru prima dată, utilajele de deszăpezire au venit la timp în zona lui şi au acţionat eficient. „Au venit pe la 9 dimineaţa şi chiar s-au scuzat că nu au putut ajunge la 7. Noi am făcut depozite de nisip pe marginea drumului, ca să nu mai fie nevoie ca utilajele să se întoarcă la Hunedoara ca să reîncarce”, spune Achim. În Cerbăl, comună învecinată cu Lelese, situaţia n-a fost deloc la fel. „Au venit cei de la firma de deszăpezire cu maşina până în Cerbăl. Nu au urcat spre Socet şi Poiana Răchiţelii. Apoi au spus că se întorc la Hunedoara să mai încarce material antiderapant. Dup-aia n-au mai apărut. I-am sunat şi mi-au spus că li s-a stricat maşina. Am insistat cu telefoanele şi, spre după-amiază, mi-au spus să nu-i mai deranjez pentru că ei, conform legii, au termen 48 de ore de la încetarea ninsorii şi a viscolului să deszăpezească un drum. Până la urmă am desfăcut noi, cu utilajul nostru drumul spre Poiana Răchiţelii. Cei de la firma contractată de Consiliul Judeţean pentru zona noastră au revenit a doua zi, sâmbătă, şi au împrăştiat material antiderapant între Cerbăl, Socet şi Poiana Răchiţelii”, povesteşte primarul Mircea Costa.

CJ analizează marţi

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Daniel Andronache, spune că abia mâine se vor putea pune concluzii clare în ce priveşte felul în care cele patru firme care au contracte pentru întreţinerea drumurilor din judeţ s-au achitat de obligaţiile contractuale. „Au fost şi plusuri dar şi minusuri. Au fost şi situaţii în care am intervenit noi pe drumuri comunale, pentru că a fost nevoie de sprijin. Mâine (astăzi – n.red.) centralizăm toate datele (maşinile de deszăpezire au montate dispozitive GPS, condiţie pusă de fosta conducere a CJ pentru a se monitoriza mai bine traseele urmate şi timpii de intervenţie – n.red.), iar marţi vom putea pune concluziile. A fost o situaţie mai dificilă în comuna Cerbăl, din câte ştiu eu, şi alte două-trei situaţii în care nu s-a împrăştiat destul material antiderapant. Cel mai important este că nu au fost drumuri pe care să nu se poată circula. Au fost drumuri pe care s-a intervenit şi de trei-patru ori”, a declarat Andronache.

pentru-caseta-1-hunedoara
Imagine surprinsă în Hunedoara, vineri în jurul orei 11.00.

Premieră la Hunedoara: primarul laudă public „Proserv”

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că, în condiţiile unei ninsori abundente şi prelungite, deszăpezirea a mers relativ bine în municipiu. Mai mult, Bobouţanu (PSD) laudă Proserv (firma cu care Primăria are contract pentru deszăpezirea străzilor, din al cărei acţionariat face parte Carmen Hărău, senator PNL). „Avem peste 1.000 de străzi în oraş cu o lungime totală de vreo 120 de kilometri. Cred că ne-am mişcat mai bine decât orice oraş din judeţ. Sunt străzi pe care oamenii spuneau că n-au mai văzut un utilaj de deszăpezire de mulţi ani. În plus, cei de la Proserv şi-au făcut datoria cu prisosinţă. Jos pălăria pentru angajaţii acestei firme. Ei au acţionat cu cinci utilaje, iar noi am pus la treabă şi cele trei tractoare cu lamă ale Primăriei. S-a intervenit mai întâi pe bulevardele principale şi pe străzile aflate în rampă. Hunedoara e oraşul cu cea mai întinsă reţea stradală din judeţ. S-a muncit încă din noaptea de joi spre vineri şi se munceşte şi acum, duminica la amiază. Deszăpezim mai ales în zonele unităţilor de învăţământ. Da, s-a circulat mai greu în prima parte a zilei de vineri, dar s-a circulat”, a declarat Dan Bobouţanu. Nemulţumiţi de deszăpezire sunt însă şi în Hunedoara, iar unii îşi exprimă observaţiile pe reţelele de socializare.

pentru-caseta-2-deva
Imagine surprinsă în Deva, vineri în jurul orei 11.00

Deszăpezire anevoioasă la Deva

La fel ca în Hunedoara, şi în Deva s-a circulat destul de greu pe străzile principale, cel puţin până vineri la amiază. Trotuarele din reşedinţa de judeţ nu au beneficiat însă de un tratament egal cu părţile carosabile. Viceprimarul Devei, Răzvan Mareş, spune că s-a făcut tot ce se putea face. Nemulţumirile rămân. Cel puţin ale unora. „Oamenii trebuie să înţeleagă că, la un strat de 1-2 centimetri, nu poţi interveni cu lama unui utilaj. Ba chiar mai rău faci pentru că stratul rămas îngheaţă mai repede. Pe străzile principale s-a intervenit cu clorură de Calciu, dar pe trotuare nu s-a făcut asta pentru că nu există un utilaj de dimensiuni reduse care să o împrăştie. Pe trotuare s-a dat cu material antiderapant. Din punctul meu de vedere, firma cu care avem contract s-a mişcat destul de bine. La Sibiu sau în alte oraşe a fost mult mai rău. Oamenii mai trebuie să înţeleagă faptul că nu poţi, într-o singură oră, să dai toată zăpada la o parte, mai ales dacă în acea oră continuă să ningă”.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

explozie-mina-Medium

Minele din Valea Jiului au mai luat o viață. Un miner a murit după ce a fost lovit în cap de o piesă metalică foarte grea

Tragedie în subteranul minei Livezeni. Un miner a murit după ce a fost lovit în …