glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

În județul Hunedoara, nu este nevoie de grațiere. Penitenciarul Bârcea Mare nu funcționează la capacitate maximă și va fi renovat complet

În plin scandal al grațierilor și amnistiilor, Penitenciarul Bârcea Mare este dovada clară că, în județul Hunedoara, nu este nevoie de aceste ordonanțe de urgență, care să elibereze locurile de detenție. Penitenciarul nu funcționează la capacitate maximă, 200 de locuri fiind libere, iar patru dintre cele șase secții vor fi complet renovate, mobilate și dotate, pentru ca deținuții să aibă parte de condiții decente. Contractul de reparații capitale a fost semnat, deja, valoarea lui fiind de peste șase milioane de lei, fără TVA, iar lucrările vor fi gata în doi ani de la darea dispoziției de începere a lucrărilor.

Supraaglomerarea din penitenciare și condițiile inumane în care sunt ținuți deținuții. Acestea sunt principalele motive pentru care Guvernul susține că România are nevoie de cele două ordonanțe de urgență care vizează grațieri colective și amnistie pentru unele infracțiuni. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Spre exemplu, în județul Hunedoara, pe această logică, nu ar fi nevoie nici de grațiere și nici de amnistie. Asta pentru că Penitenciarul Bârcea Mare nu funcționează la capacitate maximă, ba chiar ar mai putea caza 200 de deținuți, iar cei care își execută aici pedepsele vor avea parte de condiții, în unele cazuri, mai bune decât acasă. Asta pentru că unitatea va intra în reparații capitale, iar patru dintre cele șase secții vor fi renovate complet. „Prima dată, se renovează două secții foto medalion florin berarîntregi, de la cap la coadă. O să mai rămână doar pereții, și tot ce o să vină pe interior o să fie după standardele moderne, stabilite prin toate normativele aplicabile. Va fi inclusiv mobilier de baie încastrat, totul se scoate, vor fi refăcuți pereții după care vor fi complet mobilite și dotate toate camerele, cu totul nou. După finalizarea primelor două secții, vor intra alte două în reparații”, a declarat Florin Berar (foto medalion), purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare. Cele două secții care nu intră în contractul de reparații capitale au fost renovate în prejma anului 2000. În prezent, pe cele patru secții care vor intra în reparații sunt 61 de camere, iar după recompartimentare vor fi 93 de camere.

Deținuții vor fi mutați, fie în alte secții, fie la alte penitenciare

Contractul de reparații capitale a fost semnat luna aceasta, dar începerea lucrărilor se va face prin emiterea unei dispoziții de șantier de începere a lucrărilor, doar după aprobarea bugetului național. Procedura de licitație a fost demarată în anul 2016, dar contractul a fost întârziat la semnare, din cauza unei contestații, care a fost respinsă, motiv pentru care contractul a fost semnat abia anul acesta. Acum, Penitenciarul Bârcea Mare trebuie să reaștepte alocarea bugetară, care nu depinde de ei, ci de Guvernul României. „Au fost șase ofertanți, primul a fost eliminat, următorul nu a corespuns vizavi de oferta pe care a făcut-o, acesta a și făcut contestația la Consiliul Național de Soluționare a Contenstațiilor, de unde a primit respingere, care la rândul ei a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia, unde, de asemenea, instanța a pronunțat o soluție de respingere. Am rămas cu cel de-al treilea, respectiv o asociere formată din SC Everest Instal SRL, din municipiul Hunedoara, și KTS Construct SRL, din localitatea Bragadiru. Prețul contractului este de 6.325.999,47 de lei, fără TVA, dar nu vizează doar cele două secții. Acestea intră prima dată în reparații, dar sunt patru secții în total care vor fi reparate cu banii aceștia, în termen de 24 de luni de la momentul la care să dă dispoziția de începerea a lucrărilor”, mai spune purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare, Florin Berar. În perioada în care în penitenciar vor avea loc lucrări, deținuții vor fi mutați. „Efectivul Penitenciarului nostru a scăzut. Noi aveam în jur de o mie de persoane private de libertate și acum suntem mult sub această cifră. Cei care ocupă aceste secții ce vor intra în reparații capitale vor fi relocați, fie în spațiile goale de pe celelalte secții, fie la alte penitenciare. Secțiile acelea se izolează complet”, încheie Florin Berar.

foto caseta 1Cinci decese, din cauze naturale, în ultimii trei ani

„Ȋn penitenciare se moare pe capete”, susțin promotorii ordonanței de urgență pentru grațiere. În realitate, lucrurile nu sunt nici pe departe așa. În ultimii trei ani, la Penitenciarul Bârcea Mare s-au înregistrat cinci decese. În 2014, o singură persoană a murit la spital, în 2015 la fel, iar în 2016 s-au înregistrat alte trei decese, toate având la bază cauze medicale.

 

Ordonanțele Guvernului Grindeanu, aviz negativ de la CSM

foto caseta 2Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, miercuri, solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, iar în urma deliberărilor, a dat un aviz negativ. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a avut o primă reacţie, joi, în scandalul cu Ordonanţele graţierii şi amnistiei, care au scos în stradă zeci de mii de români. Iordache spune că avizul negativ al CSM se referă doar la caracterul de urgenţă al celor două proiecte şi că, în rest, oportunitatea şi modul în care se vor face modificările nu au fost contestate. În plin scandal privind graţierea şi modificarea codurilor penale, ministrul Justiției amână luarea unei decizii privind ordonanţele de urgenţă pe care le-a iniţiat. Florin Iordache a declarat că aşteaptă ziua de luni, când se termină perioada de consultare publică, şi abia atunci va anunţa punctul de vedere al ministerului.

Tags