glasul-hd.ro Web analytics

43

Judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituționale modificările Codului Penal, votate în „Marțea Neagră”

Magistrații de la Curtea Constituțională au decis astăzi, în unanimitate, respingerea noului Cod Penal, care acorda parlamentarilor o superimunitate. Decizia CCR vine ca urmare a sesizării făcute de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, ep 12 decembrie, cu privire la modificările adoptate de Camera Deputaților în "Marțea Neagră".

Cei nouă judecători au respins, în unanimitate, modificările aduse Codului Penal de către parlamentarii români.

Potrivit B1 TV, legea se va întoarce în parlament, urmând ca parlamentarii să o ajusteze în termen de 45 de zile.

Președintele CCR: "Codul Penal are o altă viziune asupra funcţionarilor publici"

Înainte de începerea ședinței de astăzi, întrebat de jurnaliștii prezenți dacă parlamentarii sunt diferiţi de alţi funcţionari publici, preşedintele CCR Augustin Zegrean a precizat: "Aici este, până la urmă, un joc de cuvinte. Ei spun că nu sunt funcţionari publici, nu aceasta este tema aici în discuţia asta. Problema este că situaţia funcţionarilor publici este reglementată într-o lege a funcţionarilor publici – vorbim de 188 -, dar aici este vorba de funcţionari publici în general. Codul Penal are o altă viziune asupra funcţionarilor publici. O să desluşim asta".

 

Înalta Curte a trimis, pe 12 decembrie, o sesizare către Curtea Constituțională, în care a precizat că modificările aduse Codului penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane "sunt deasupra legii", neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept.

În documentul respectiv, magistrații de la Înalta Curte atrag atenția că diferenţa de tratament juridic instituită prin modificările Codului Penal nu are o "justificare obiectivă şi rezonabilă", în condiţiile în care conduce la "excluderea incidenţei unor norme de incriminare în cazul unor categorii de persoane aflate în aceeaşi situaţie cu persoanele cărora normele de incriminare le sunt aplicabile".

Tot astăzi, Curtea Constituțională a discutat și cele două sesizări depuse, tot pe 12 decembrie, de Partidul Democrat Liberal și care vizau tot modificările Codului Penal, adoptate de Camera Deputaților.

(sursa: evz.ro)