glasul-hd.ro Web analytics

Special

„Jos pălăria”, transformată de maestrul Traian Mârza într-un templu al picturii

Cafeneaua dependentă de cultură „Jos pălăria” din Deva s-a transformat, în weekend, într-un adevărat templu al picturii. Maestrul Traian Mârza a expus pe simezele cafenelei zeci de picturi personale, autentice, lucrări realizate în majoritatea zonelor țării.

deschidere 2„Jos pălăria” a deschis oficial sezonul vernisajelor cu un eveniment cultural-artistic, care l-a avut în prim plan pe pictorul Traian Mârza. Maestrul a expus la „Jos pălăria” nu mai puțin de 47 de picturi, realizate din 1991 și până în prezent. Printre lucrările artistului s-au numărat peisajele, natura statică, portretele și chiar și un nud. Unele dintre cele mai spectaculoase picturi prezentate de Traian Mârza publicului au fost, fără îndoială, cele care au imortalizat frumusețea lacului Cinciș, din județul Hunedoara. „Am adus la Deva 47 de picturi, pe care le-am selectat din peste 1.900 de pânze pictate (excluzând desenele și acuarelele), realizate în decursul activității mele. Este o expoziție personală de pictură, un fel de retrospectivă, cu lucrări realizate în ultimii 27 de ani, cea mai veche lucrare datând din anul 1991. Concret, pe simeze avem peisaje, natură statică, portret și un nud, picturi realizate în ulei pe pânză, de la dimensiuni 12/13 centimetri până la 1,5 m. Această expoziție eu o numesc un studiu, pentru că o parte dintre lucrări sunt realizate în urma studiilor făcute la Lacul Cinciș din județul Hunedoara, iar restul sunt din diferite zone ale țării”, a declarat Traian Mârza.

Unul dintre cei mai apreciați pictori transilvăneni

Traian Mârza este unul dintre cei mai apreciați pictori din Transilvania, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici. Este născut în 14 septembrie 1958, la Galtiu, Alba. CV-ul său impresionant cuprinde studii și expoziții dintre cele mai considerabile. Studii: Diplomat al Academiei Naționale de Arte București, secţia Pictură, clasa Conf. Univ. Dr. Horea Paştina, 1990-1996; absolvent al Facultății de Teologie Greco – Catolică din cadrul Universității „Babes – Bolyai” Cluj – Napoca; Doctor în domeniul artelor vizuale al Universității de Vest din Timișoara.

Din punct de vedere didactic, Traian Mârza este profesor în cadrul Liceului de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia și lector (cadru asociat) la Institutul de Grad Universitar „Buna Vestire” Greco-Catolic Blaj 1998-2000. A fost laureat în anul 1995 cu prestigiosul premiu „Lefranc Bourgeios – Thiais”, Franţa, 1995.

Vezi și

Close