glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Jandarmul anului 2017 e hunedorean

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Hunedoara a marcat ieri, la Deva, „Ziua Jandarmeriei”, ocazie cu care mai mulţi angajaţi ai instituţiei au fost avansaţi în grad înainte de termen, datorită modului în care şi-au îndeplinit misiunile. Un component al IJJ Hunedoara a fost declarat „Jandarmul anului 2017” de către Inspectoratul General al Jandarmeriei.

Dintre jandarmii aflaţi în această situaţie, trei au primit şi distincţii onorifice. Gelu Ciprian Todoni, plutonier adjutant la Postul de Jandarmi Montan din Nucşoara, a fost desemnat „Jandarmul de onoare al anului 2017”, titlu acordat la nivel naţional. Acesta a participat la câteva acţiuni de salvare montană extrem de dificile, dar şi periculoase. „Este, cred, dorința fiecărui jandarm din România să primească acest titlu onorific. Pe parcursul anului 2017 am participat la mai multe acțiuni de salvare, însă cele mai importante dintre acestea au fost acțiunea de salvare a doi alpiniști din Craiova, care s-au pierdut între cabana Gențiana și vârful Pietrele, din Retezat, dar cea cu un impact emoțional mai puternic s-a derulat în Căldarea Berbecilor, tot în Retezat, unde șapte persoane au fost surprinse de o avalanșă. Cinci persoane au fost salvate în prima zi de căutări, iar a doua zi au fost recuperate trupurile neînsuflețite ale unor copii minori, alpiniști. Ambele acțiuni de căutare au fost dificile din cauza condițiilor meteo extrem de nefavorabile. Însă, la acțiunea derulată în Căldarea Berbecilor riscurile au fost uriașe. Stratul de zăpadă proaspăt așternut era de aproximativ 70 de centimetri, existând oricând posibilitatea de a se produce o nouă avalanșă. Practic, pe parcursul întregii operațiuni de salvare și evacuare am fost și noi în pericol”, a declarat Gelu Ciprian Todoni.

Alţi doi colegi de-ai săi, plutonierul adjutant Valentin Szabo şi  plutonierul Andrei Paul Măgduţ, au primit distincţii onorifice pentru acţiunile umanitare întreprinse, dar şi pentru îndeplinirea unor misiuni în condiţii deosebit de grele. Cei doi activează tot în posturi de jandarmi montani. Valentin Szabo este arondat postului Parâng, iar Paul Măgduţ celui din comuna Rîu de Mori.

O instituţie cu 168 de ani de istorie

Pe 3 aprilie 1850, domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a înfiinţat Corpul de Jandarmi. Câţiva ani mai târziu, Alexandru Ioan Cuza include corpul de jandarmi în cadrul armatei permanente. La 1 septembrie 1893, regele Carol I înfiinţează Jandarmeria Rurală, o instituţie necesară mai ales că, pe atunci, 75 la sută din populaţia României de la acea vreme locuia la sat.

Jandarmeria a fost prezentă în toate războaiele din epoca modernă, executând în principal rolul de „poliţie a frontului”.

În 1949, Jandarmeria a fost trecută la Comandamentul Trupelor de Securitate, iar Jandarmeria Rurală a fost subordonată Miliţiei.

În 1990, vechiul Comandament al Trupelor de Pază şi Ordine se transformă în „Comandamentul Trupelor de Jandarmi”, iar în 1998 este promulgată prima lege dedicată organizării şi funcţionării Jandarmeriei Române.