glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Jandarmeria își mută sediul. Actuala clădire trebuie evacuată, întrucât a fost încadrată în clasa de risc seismic II

Clădirea în care își desfășoară activitatea Inspectoratul Județean de Jandarmi Hunedoara trebuie evacuată și consolidată, întrucât, în urma unei expertize tehnice, a fost încadrată în clasa de risc seismic II. Cel mai probabil, sediul jandarmilor va fi mutat în clădirea Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, din Deva, care, din luna februarie 2018, din cauza numărului redus de elevi, nu mai funcționează ca unitate de învățământ.

Jandarmeria a solicitat, încă din luna septembrie a anului trecut, darea în administrare a unei clădiri de pe raza municipiului, întrucât sediul în care funcționează acum trebuie consolidat. „Motivul solicitării este faptul că, în urma expertizei tehnice, în conformitate cu Codul de proiectare sesismică, clădirea Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara a fost încadrată în clasa de risc seismic II, fapt ce presupune consolidarea acesteia. Lucrările de consolidare se vor efectua doar dacă întreaga clădire va fi evacuată și se vor derula pe o perioadă mare de timp, însă atribuțiile pe care Jandarmeria Română le are de îndeplinit în sprijinul cetățenilor impun derularea continuă a activităților. (…) În urma analizelor efectuate, unitatea a identificat o clădire care îndeplinește condițiile pentru a fi reședință temporară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, respectiv clădirea în care a funcționat Colegiul Tehnic <Ion Mincu>”, se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Local Deva.

Spațiu temporar pentru 5 ani

Proiectul de hotărâre a Consiliului Local Deva, prin care se schimbă destinația imobilului în care a funcționat Colegiul Tehnic „Ion Mincu” în sediu temporar al Inspectoratului Județean de Jandarmi, va fi votat vineri, în ședință extraordinară. Datorită numărului redus de elevi, aici, din luna februarie 2018, nu se mai desfășoară activități didactice, iar clădirea nu mai funcționează ca unitate de învățământ. Colegiul Tehnic „Dragomir Hurmuzescu”, cel în subordinea căruia se află Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și-a dat acordul pentru ca Inspectoratul Județean de Jandarmi să folosească temporar spațiul, pentru 5 ani, atât cât se estimează că vor dura lucrările la vechea clădire.

Legea spune că imobilele cu risc seismic reprezintă un pericol public dacă se află în zone dens circulate sau dacă cuprind spații publice, cu altă destinație decât aceea de locuință. În timp ce imobilele cu risc seismic de gradul III au nevoie doar de lucrări parțiale de consolidare a infrastructurii, clădirile cu gradul de risc I sau II au nevoie urgentă de lucrări de consolidare a fundației și a infrastructurii, întrucât există șanse extrem de mari ca acestea să nu poată supraviețui unui cutremur de 7 grade Richter.