glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Izolaţie fonică pentru motorul de cogenerare al Aqualand. Primăria Deva a început demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor în cazul Aqualand

Administraţia locală a municipiului Deva caută soluţii pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a instalaţiei de cogenerare necesară pentru funcţionarea complexului Aqualand. Primul pas este realizarea unui proiect în baza căruia va fi izolată fonic clădirea în care este instalat motorul de cogenerare şi retehnologizarea acestuia, urmând să fie solicitate Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara avizele şi autorizaţiile necesare.

Aqualand Deva nu se închide, spun răspicat reprezentanţii Primăriei Deva. Administraţia locală a anunţat că a început demersurile pentru reautorizarea instalaţiei de cogenerare. Instanţa a anulat de două ori autorizaţia de mediu a instalaţiei, în urma proceselor intentate de un grup de deveni care locuiesc în vecinătatea complexului. În primă fază Curtea de Apel Alba a anulat autorizaţia de funcţionare pentru motorul de cogenerare. Ulterior a avut loc un transfer al autorizaţiei pentru un alt titular, însă şi aceasta a fost anulată definitiv în instanţă. La scurt timp Garda de Mediu Hunedoara a amendat societatea care administrează complexul cu suma de 300 de milioane de lei vechi.

Panouri antifonice şi covor antitrepidaţii

Nemulţumirile celor care locuiesc în vecinătatea Aqualand Deva sunt de pe vremea în care complexul încă nu fusese inaugurat. Vecinii complexului reclamă zgomotul şi vibraţiile produse de instalaţia de cogenerare. Fără motorul de cogenerare, Aqualand Deva ar putea funcţiona, însă la costuri uriaşe, estimate la aproximativ şase mii de lei pe zi în anotimpul rece. Totodată, instalaţia de cogenerare produce energie electrică pe care SC Aqualand Deva SA o livrează în sistem obţinând astfel venituri suplimentare. Instalaţia de cogenerare nu poate primi o nouă autorizaţie de funcţionare decât dacă administraţia locală elaborează un nou proiect şi face investiţii. „Aqualand Deva  a obţinut certificatul de urbanism. Urmează să elaborăm un proiect. Săptămâna viitoare va fi finalizat şi atunci vom şti şi care sunt costurile necesare. Am discutat cu proiectanţii referitor la atenuarea presupusului zgomot produs de instalaţia de cogenerare. Vor fi instalate panouri antifonice de jur împrejurul zonei în care sunt amplasate utilajele electrice. Panourile vor fi înalte de 7 – 8 metri, similare cu cele folosite pe autostradă. Totodată vor avea şi nişte fante care nu vor permite transferul zgomotului, iar instalaţia va fi amplasată pe un covor de cauciuc pentru atenuarea trepidaţiilor”, a precizat primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.

Instalaţia de cogenerare va fi retehnologizată

Investiţiile sunt necesare pentru obţinerea unei noi autorizaţii. Potrivit reprezentanţilor Aqualand, toate controalele efectuate până în prezent i-au plasat în limita parametrilor admişi prin lege. „Autorizaţia de funcţionare a fost anulată din cauză că nu a fost urmată întocmai procedura de autorizare. Nu a fost solicitat acordul de mediu. Pe lângă această soluţie de diminuare a zgomotului vor mai fi şi investiţii de retehnologizare a instalaţiei de cogenerare”, a precizat administratorul Aqualand Deva, Irinel Faur. După ce va fi finalizat proiectul, acesta va fi înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara pentru a fi demarată procedura de obţinere a autorizaţiilor necesare.