glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Iuliu Winkler: „Zona euro a fost greşit construită”

Vicepreşedintele Comisiei pentru Comerţ Internaţional din cadrul Parlamentului European, Iuliu Winkler, crede că Uniunea Europeană a făcut două mari greşeli care au favorizat apariţia şi dezvoltarea crizei din Grecia: prima este de ordin structural, cea de-a doua ţine de o abordare greşită a liderilor actuali ai structurilor europene. Winkler precizează însă că, în opinia sa, criza grecească nu ar trebui să afecteze foarte mult România.

„S-a comis o greşeală structurală, cu 15 ani în urmă, când s-a construit zona Euro. E o uniune monetară şi comercială, parţial o uniune economică, dar nu e o uniune bugetară. Experţi în domeniu au calculat că pentru a fi sustenabilă zona Euro e nevoie ca bugetul Uniunii Europene să fie de 7 la sută din PIB-ul statelor membre, pe când bugetul este doar 1 la sută. Bugetul comun este cel care susţine convergenţa. În alte organizări federale, ca SUA, de exemplu, bugetul federal este de 25 la sută din PIB, sau 12 la sută, cum se întâmplă în cazul Elveţiei.
Greşeala actuală a fost una de abordare. Este nepermis să laşi egoismul să prolifereze (în Uniunea Europeană – n.red.). S-a ajuns până la faza-n care s-au calculat presupusele datorii ale Germaniei către Grecia, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, de fapt, acest aspect a fost tranşat demult, imediat după război. În plus, Europa a răspuns la provocările Greciei cu aceeaşi monedă, ceea ce este iarăşi nepermis”, a declarat Iuliu Winkler, ieri, la Deva.

Austeritate mai blândă ca cea a PDL-UDMR

Europarlamentarul hunedorean spune că guvernanţii greci i-au minţit pe cetăţeni atunci când le-au spus că măsurile de austeritate vor însemna reducerea pensiilor şi a salariilor: „Pensia medie în Grecia este de 800 de euro, apropiată de cea din Germania. În Grecia însă există cea de-a 13 şi cea de-a 14-a pensie, al 13-lea sau al 14-lea salariu, în cazul bugetarilor. Sporurile angajaţilor din sistemul bugetar sunt, multe dintre ele, aiuristice. Uniunea Europeană nu a propus reducerea pensiilor, ci reformarea sistemului de pensii. În plus, referendumul de duminică (la care aproape două treimi dintre Greci au spus „NU” măsurilor de austeritate) nu-şi mai avea obiectul, pentru că planul de măsuri propus de Uniune a fost anulat încă de marţea trecută.”
Iuliu Winkler adaugă că măsurile de austeritate propuse grecilor sunt mai blânde decât cele aplicate de Guvernul Boc (din care a făcut parte şi UDMR), în 2010: „Dacă astăzi avem creştere economică şi sistem bancar stabil se datorează în mare măsură faptului că, în 2010, Guvernul României de la acea vreme a făcut ce trebuia”.
Vicepreşedintele Comisiei pentru Comerţ Internaţional al PE admite că criza grecească „are potenţial contagios” din punct de vedere economic şi financiar, dar mai ales politic. Winkler spune însă că, pe termen scurt şi mediu, România ar putea chiar să iasă în câştig de pe urma situaţiei din peninsula elenă: „Cu toată această situaţie extrem de tensionată, se prea poate ca investitorii străini să-şi mute proiectele la 500 – 1000 de kilometri nord- est de Grecia”.