glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Istoria cum nu e scrisă în manuale. Bătălia și monumentul de la Zeicani

Iancu de Hunedoara nu numai că nu este pus la locul său în istoria României, dar nu este nici cinstit cum se cuvine nici măcar în județul care-i poartă numele. Dovadă clară a acestui lucru este distrugerea monumentului de la Zeicani, închinat unei victorii a lui Iancu de Hunedoara în fața turcilor, într-o bătălie purtată chiar pe acele locuri.

În Poarta de Fier a Transilvaniei, la 6 septembrie 1442, Iancu de Hunedoara în fruntea unei oștiri de 12.000 de oameni, din care făceau parte numeroși țărani români de pe moșiile nobililor din Țara Hațegului, au înfruntat armata otomană de peste 80.000 de soldați condusă de beglerbegul Rumeliei, Sehabeddin.

O victorie strălucită a lui Iancu de Hunedoara

Turcii încercau pentru a treia oară o incursiune în Transilvania, după ce, tot prin acele locuri reușiseră să intre în Ardealul de est, în 1420 și în 1438, învingând atunci armatele nobililor din zonă. Folosind strategic terenul din Porțile de Fier ale Transilvaniei, Iancu de Hunedoara și-a condus mica oștire spre o victorie răsunătoare, reușind nu numai să zdrobească armata otomană ci, conform cronicilor epocii, să ucidă cea mai mare parte a soldaților semilunii.

Pe cine a deranjat monumentul lui Iancu de Hunedoara

În cinstea victoriei de la Poarta de Fier a Transilvaniei a armatei conduse de Iancu de Hunedoara, în 6 septembrie 1896, la aniversarea a 454 de ani de la data bătăliei, statul austro – ungar a ridicat un monument în apropierea localității Zeicani. Monumentul reprezenta un buzdugan și avea inscripționat pe soclu, în limba maghiară, următorul text: „Iancu de Hunedoara cu cei 15 000 de viteji ai săi, în acest defileu, a zdrobit la 6 septembrie 1442 armata intrusă a beglerbegului Sehabeddin. Acest obelisc a fost ridicat de oamenii comitatului Hunedoara pentru a comemora această victorie strălucită cu ocazia împlinirii a o mie de ani de la Descălecat”. Buzduganul închinat lui Iancu de Hunedoara și oștenilor săi a rezistat timpului,inclusiv manifestărilor extremist-naționaliste din anii 1918 – 1919 și perioadei comuniste. În anul 1992 a fost distrus cu un buldozer de persoane rămase și în ziua de astăzi neidentificate, chiar dacă în zonă nu sunt foarte mulți proprietari de buldozere. O perioadă, buzduganul a zăcut  aruncat în zonă, apoi a dispărut. Localnicii susțin că a fost aruncat pe fundul unei bălți din apropiere.

Tags

Vezi și

Close