glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Își vor banii înapoi. Hunedorenii au depus peste 15.000 de cereri de restituire a fostelor taxe auto

Au plătit bani frumoși la stat pentru a putea să își înmatriculeze mașinile, iar acum îi vor înapoi. Peste 15.000 de cereri au depus hunedorenii de la începutul acestui an și până în prezent, pentru a le fi restituite fostele taxe auto. Perioada de restituire a fostelor taxe auto – cunoscute ca taxa specială, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante – a început la 1 ianuarie, conform legislației în vigoare, dar banii plătiți pentru timbrul de mediu nu se vor restitui șoferilor mai devreme de 1 septembrie.

 

Teoretic, cei care au depus deja cereri și le-au fost admise ar trebui să primească deja banii, însă ANAF a explicat că banii se vor da înapoi pe tot parcursul acestui an.

Posibilitatea de recuperare a fostelor taxe auto și a timbrului de mediu plătite în trecut de proprietarii de mașini a apărut anul trecut, în 7 august, prin OUG 52/2017. De atunci, plătitorii taxei au putut depune cererile la Fisc, chiar și dacă și-au vândut între timp mașina, chiar dacă au cumpărat-o în leasing, au pierdut dovada plății sau aveau hotărâri judecătorești prin care au câștigat dreptul la restituirea banilor. Recent, Executivul a decis că nu mai trebuie prezentată dovada plății pentru a cere restituirea ei, nici copia talonului sau a cărții de identitate a vehiculului. Potrivit OUG 52/2017, se mai pot depune cereri de restituire a taxei auto și în prezent.

În județul Hunedoara, cele mai multe cereri au fost înregistrate la Deva, respectiv 4.051 de solicitări, prin care contribuabilii solicită restituirea taxelor auto. „La Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara s-au depus un număr de 15.466 de cereri pentru restituirea taxei auto, de la 01.01.2018 și până în prezent. Distribuția cererilor pe servicii fiscale este următoarea: S.F.M. Brad – 2088, S.F.M. Petroșani – 3390, S.F.O.  Hațeg – 1780, S.F.M. Hunedoara – 1700, S.F.M. Orăștie – 2457 și Deva – 4051 de cereri”, se arată în răspunsul primit de „Glasul Hunedoarei” de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara.

 

Cererile pot fi depuse până la 31 august 2018

 

Contribuabilii care au de recuperat taxa auto o pot face depunând o cerere în acest sens până pe 31 august, termen care este unul de decădere, iar orice cerere depusă ulterior, nu mai poate fi soluţionată prin restituirea taxei. „Fac obiectul prezentei proceduri sumele de restituit reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi dobânzile aferente stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive, precum şi cheltuielile băneşti stabilite de aceste instanţe şi orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silită, pentru care la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nu au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire, precum şi cele care devin executorii după data de 31 august 2018”, se arată în ordinul privind normele metodologice pentru aplicarea OUG 57/2017, semnat de miniştrii Mediului şi Finanţelor Publice, Graţiela Gavrilescu şi Ionuţ Mişa.

Contribuabilii au dreptul la dobândă pentru perioada dintre data perceperii taxei şi data restituirii, procentul fiind de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Dobânda se acordă la solicitarea contribuabilului prin completarea în formularul cererii depuse.

Potrivit ANAF, restituirea acestor taxe/timbrului de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate, în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire.

Taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se restituie în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018, iar timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

One Comment

  1. De ce nu scrieti despre faptul cacei care nu mai au acte de la masinile care le au vandut nu pot depune cereri? De ce nu va documentati? Legea e data ca nu mai trebuie acte dupa masinile vandute. Doar depusa o cecere. Cei de la Deva invoca faptul ca nu au primit noul model de cerere!! De aproape 2 luni de cand s a facut modificarea! Scrieti ca s au depus atatea cereri! De ce nu sapati mai adanc sa cedeti ce nu merge? De 2 luni incerc sa mi recuperez taxa! Nu mai am acte dupamasina! Merg la ANAF, domnul de acolo zice “nu am primit model de cerere”. De 2 luni? Cat sa mai astept? Sa treaca termenul apoi sa mi se spuna ca sm depasit termenul? Verificati va rog!