glasul-hd.ro Web analytics

24Justiție

Iohannis: Nu voi da curs propunerii de revocare a procurorului-șef DNA

Președintele Klaus Iohannis a decis să nu o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Astfel, șeful statului nu dă curs propunerii formulate de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

http://

Președintele a invocat Raportul privind activitatea managerială la DNA prezentat de ministrul Tudorel Toader, dar și avizul CSM.

Avizul CSM, însă, a ajuns la o cu totul altă concluzie decât așa-zisul Raport al domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței Justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai arătat că „în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, doua autorități ale statului – ministrul Justiției și CSM – ajung la concluzii diametral opuse”.

Președintele a precizat că, după ce a primit propunerea formulată de ministrul Tudorel Toader și avizul CSM, a solicitat departamentelor de specialitate din Administrația Prezidențială „o analiză și câteva propuneri”. În urma analizei, șeful statului a constatat că autorul Raportului consideră documentul „o luare de poziție”, „ceea ce, clar, induce percepția că evaluarea ministrului Justiției poate fi subiectivă”.

Klaus Iohannis a mai arătat că, la unul din motivele invocate de Tudorel Toader pentru formularea propunerii de revocare, datele și informațiile prezentate fie nu sunt pertinente, fie exced perioadei care ar fi fost supuse analizei.

Alte detalii mai tehnice despre analiza în baza căreia președintele Klaus Iohannis a decis să nu dea curs propunerii de revocare a Laurei Codruța Kovesi urmează a fi prezentate separat, într-un document transmis presei.

Pe 22 februarie, după ce a prezentat un „Raport privind activitatea managerială la DNA”, în care a adus un val de critici șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, ministrul Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a acesteia din funcție.

(sursa: digi24.ro)