glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Invincibila armada. Spania dă de pământ cu Italia şi reuşeşte tripla

Campioana mondială s-a reîncoronat regina Europei, anihilând o Italie răpusă de accidentări şi ajunsă la capătul puterilor, norocului şi inspiraţiei. Tiki-taka a strălucit, iar Casillas a închis poarta. A fost seara perfectă pentru iberici.

Record după record după record. Spaniolii au trecut cu 4-0 de Italia în finala Campionatului European şi au intrat în istorie. Sunt primii care reuşesc hattrick-ul suprem: Euro-Mondial-Euro. Şi antrenorul ibericilor a reuşit o performanţă de invidiat, el câştigând Liga Campionilor cu Real Madrid (2000, 2002), Cupa Mondială (2010) şi Campionatul European.

Cum să devii „regină”, în patru paşi simpli

Luaţi în colimator de mulţi pentru jocul plictisitor etalat la Euro, spaniolii au arătat ce pot în ultimul act. În faţa unei Italii care şi-a depăşit de mult condiţia, ibericii au zburdat pe teren, arătând că fotbalul se vede doar în roşu şi galben. David Silva e scânteia care aprinde finala, finalizând o acţiune catalană Iniesta-Fabregas. Pirlo dă semnalul şi „squadra azzura” înclină uşor terenul. Doar că San Iker este tot mai hotărât să bată recordul lui Dino Zoff. Şi timpul trece repede, în ton cu pasele lui Xavi. „Sufletul” Barcelonei îl lansează pe Jordi Alba, iar cel ce va îmbrăca tricoul blau-grana în acest sezon nu greşeşte şi izbuteşte primul său gol la naţională. Şi în ce moment! Italienii se topesc pe picioare, mingile ajung tot mai greu către „rebelii” Cassano şi Balotelli şi doar Montolivo îl mai încearcă pe Casillas până la pauză. Revenirea de la cabine găseşte un alt Antonio pe teren. „Vicleanul” Di Natale îi ia locul „decarului” dar nu poate face prea multe. Cesare plusează cu masivul Motta, dar are parte de un ghinion teribil. Fundaşul celor de la PSG face ruptură musculară şi Italia rămâne în zece, în faţa unui „taur” ce se simte tot mai puternic. Noi-intraţii Torres şi Mata devin în scurt timp „Matatorres” şi se distrează cu defensiva italiană pentru un 4-0 ireal, prelungind bucuria de după finala Champions League, câştigată cu Chelsea. Spania devine regină şi întreaga lume-i la picioare.

Un singur joc ca titular, suficient cât pentru o Gheată de Aur

A intrat pe final şi la a doua atingere a balonului a făcut 3-0. La scurt timp, l-a servit şi pe Mata dând drumul la fiestă. El Nino Torres a pus mâna pe Gheata de Aur a competiţiei, chiar dacă a evoluat ca titular într-o singură partidă, cea cu Irlanda, câştigată de echipa sa cu 4-0, în care a marcat două goluri. Chiar şi aşa, a adunat mai multe minute în teren decât Mario Gomez şi s-a impus în ierarhia „goleadorilor”. Mai mult, a devenit primul jucător din istorie care marchează în două finale, acesta reuşind să înscrie şi în cea din 2008, câştigată de Spania cu 1-0 în faţa Germaniei.

64.000 de spectatori au fost aseară în tribunele stadionului Olimpic din Kiev
4893 pase din care 3915 corecte au reuşit spaniolii la acest turneu
100 de victorii are Casillas acum la „naţionala” Spaniei (137 selecţii). Record mondial!
11,513 kilometri a alergat în finală, coordonatorul de joc al ibericilor, Xavi Hernandez
10 meciuri eliminatorii la rând a avut Spania fără gol primit la turneele finale: 3 la CE 2008, 4 la CM 2010 şi 3 la CE 2012
3 titluri continentale are Spania: 1964, 2008, 2012. Ibericii i-au egalat pe nemţi, care au câştigat trofeul în 1972, 1980 şi 1996
1-0 a fost scorul preferat (de 5 ori din 10) al Spaniei în eliminatoriile de la ultimele 3 competiţii jucate de „Furia Roja”

Loading...