glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

INTOXICARE. Mircia Muntean NU își poate pierde mandatul după validare!

Zilele trecute, în mass-media din județul Hunedoara a apărut o informație potrivit căreia, din cauza condamnării definitive cu suspendare, Mircia Muntean își va pierde mandatul de primar pe care l-a primit de la deveni în urmă cu câteva zile. Intoxicarea a pornit de la un fapt real, dar care nu are niciun fel de legătură cu cazul edilului ales, pentru că, în cazul Mircia Muntean, condamnarea nu a venit în timpul mandatului și pentru că are dreptul constituțional de a fi ales.

Cum suna știrea propagată în mediul online?

„Mircia Muntean (PSRO) cel care a câștigat fotoliul de primar al municipiul Deva nu va putea să-şi exercite funcţia. Potrivit legislaţiei, mandatul lui va înceta imediat după validare întrucât are o condamnare definitivă, chiar dacă este cu suspendare, conform unei decizii din iunie anul trecut a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit deciziei din 8 iunie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, toți edilii condamnați definitiv, fie și cu suspendare, trebuie să fie demiși, acest atribut revenind prefectului. Decizia a devenit obligatorie pentru toate instanțele românești începând cu data de 1 iulie, dată la care a fost publicată în Monitorul Oficial”.

Nesemnată de nimeni, știrea este falsă. În continuare vom explica de ce. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost luată într-un dosar în care un primar în funcție a fost condamnat, în timpul mandatului, la închisoare cu suspendarea executării pedepsei, a fost suspendat de Prefect, și nemulțumit s-a adresat instanței. Edilul din Caraș-Severin spunea că, dacă a fost condamnat cu suspendare, în timpul mandatului, are voie să îl continue, pentru că nu a fost vorba despre o pedeapsă privativă de libertate, așa cum prevede Legea privind Statutul Aleșilor Locali.

ART 15, Legea privind Statutul Aleșilor Locali

(2) Calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:

  1. a) demisie;
  2. b) incompatibilitate;
  3. c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială;
  4. d) imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege;
  5. e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;

Înalta Curte de Casație și Justiție nu i-a dat dreptate primarului din Caraș-Severin și a lămurit situația articolului 15 din Statutul Aleșilor Locali.

„Dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 8 iunie 2015”, se arată în decizia din 8 iunie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Ieri, am contactat un magistrat, pentru a ne lămuri în această problemă. „Eu înțeleg că această hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție face referire doar la persoanele care sunt în funcție, în timpul condamnărilor definitive. Nu poți să îi iei unui om dreptul de a fi ales, din moment ce lui nu i-au fost ridicate drepturile electorale. Mircia Muntean are dreptul constituțional de a fi ales pentru nu i-a fost ridicat printr-o decizie judecătorească. Dacă o persoană condamnată definitiv are dreptul de a candida, iar candidatura sa nu a fost respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție, dacă a câștigat alegerile, are dreptul să fie primar”, a spus magistratul.

Ieri, Senatul a decis să respingă cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Statutul aleşilor locali cu 82 de voturi „pentru”, 2 abţineri şi 27 de voturi „împotrivă”, menţinând astfel varianta iniţială potrivit căreia aleşii condamnaţi cu suspendare nu îşi pierd mandatul. Legea propune încetarea de drept a mandatului de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al CJ să se producă doar în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare pentru sancţiunile de dare de mită şi luare de mită încetarea de drept a mandatului să se producă în cazurile de hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Astfel, încetarea mandatului nu se aplică în cazul condamnărilor cu suspendare.

Back to top button