glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Interviu cu Ciprian Adrian Pepenar. „Am decis să îmi închei acum cariera de jucător”

Ciprian Adrian Pepenar este unul dintre numele cunoscute din fotbalul hunedorean din ultimele două decenii. De-a lungul unei cariere de 21 de ani, în care a evoluat la mai multe echipe, Constructorul Hunedoara, Minerul Certej, CFR Simeria, Corvinul, CS Deva, Corvinul 2005, Apulum Alba Iulia, Minerul Lupeni, din nou CFR Simeria, FC Hunedoara şi, în ultimii doi ani, la Şoimul Băiţa ca jucător şi antrenor, a avut parte atât de meciurile din Liga a patra judeţeană, cât şi ocazia de a prinde lotul unei prim divizionare.

Acum, la aproape 38 de ani, pe care îi va împlini pe 14 august, Pepenar a hotărât să pună punct prezenţei sale pe iarbă, ca jucător, şi să se dedice în întregime antrenoratului.

Reporter: Cum de ai decis să îţi închei cariera în acest moment?

Adrian Pepenar: Mi-am dat seama că e suficient pentru mine cât am evoluat ca jucător. Am început să joc la 17 ani ca junior la Constructorul Hunedoara, am deja 21 de ani petrecuţi pe gazon, cred că e destul şi a venit momentul să mă retrag.

Rep.: În ultimii doi ani, ai fost şi jucător şi antrenor la Şoimul Băiţa; cum ai ajuns aici şi cum a fost această experienţă inedită pentru tine?

A.P.: Am ajuns la Băiţa pentru că cei de aici de la club m-au dorit, mi-au oferit condiţii bune, şi de antrenament şi de joc. Am găsit aici un grup de fotbalişti bun, unit, cu care am putut lucra foarte bine, dovadă şi rezultatele. Vă spun sincer că la început a fost mai greu să fiu şi antrenor, din teren: trebuia să mă uit şi la colegii mei, să fiu atent şi la minge, să urmăresc şi aşezarea lor şi să îmi văd şi de jocul meu, să vorbesc cu ei ca să le cer ce să facă, toate acestea cer o atenţie şi o concentrare deosebite. Apoi m-am obişnuit şi lucrurile au început să meargă bine. Ţin să le mulţumesc pe această cale conducerii clubului, care mi-a acordat încredere şi m-a susţinut permanent, şi jucătorilor, care s-au dăruit întru totul pentru echipă în tot acest timp cât am fost împreună. Mai vreau să menţionez că timp de un an am antrenat şi grupa de juniori de la Şoimul Băiţa.

Rep.: Eşti mulţumit de rezultatele obţinute aici?

A.P.: Am câştigat în aceşti ultimi doi ani de două ori Cupa României faza judeţeană şi de două ori am terminat campionatul pe locul 3. Sigur, rămâne marele regret că nu am reuşit să câştigăm seria şi să mergem la barajul pentru promovarea în Liga a treia. Ne-a lipsit un singur meci, poate cel de la Crişcior, poate cel de la Petroşani cu Universitatea, oricare joc pe care l-am fi câştigat în plus ne-ar fi adus victoria într-un campionat pe care practic l-am condus până la final. Să nu uităm, am avut şapte puncte avantaj faţă de locul 2 înaintea meciului cu Certejul, acolo s-au făcut doar cinci şi am intrat pe o pantă uşor descendentă. În retur am lăsat-o mai moale, poate ne-am văzut prea devreme scăpaţi în câştigători şi asta ne-a costat.

În mare parte sunt însă satisfăcut de ce am realizat aici. Am găsit aici un grup de jucători pe care am putut conta permanent, Vişan, Mateescu, Benea, Popovici, în vara trecută au mai venit portarul Ursu şi Vârlan, iar în iarnă i-am transferat pe Vârtan, Şoit şi Blaga, în total am fost 21 de jucători. A fost mai greu pentru că toţi au şi servicii, majoritatea terminau la ora 17, iar la ora 18 aveam antrenamentul zilnic. Timp de o oră şi jumătate, la antrenamente încercam să facem şi pregătire fizică, şi tactică, şi să exersăm scheme de joc, câte puţin din toate.

Rep.: Şi totuşi te-ai despărţit de Şoimul Băiţa. De ce?

A.P.: Am considerat pur şi simplu că s-a încheiat un ciclu din viaţa echipei şi e vremea să ne despărţim. Rămân cu tot respectul pentru cei de aici, de la club, care au fost permanent alături de echipă şi ne-au asigurat condiţii bune, începând cu terenul de joc de la Crăciuneşti şi până la partea financiară, capitol la care au fost oameni de cuvânt, tot ce s-a promis jucătorilor li s-a dat.

Rep.: Îţi doreşti să continui ca antrenor?

A.P.: Sigur, e o meserie care îmi place. În momentul de faţă pregătesc la Simeria o grupă de juniori C, născuţi în 2002 – 2003, cu care am câştigat Cupa Grassrouts organizată de AJF Hunedoara. Băieţii mei de la CS CFR Simeria au câştigat tot, au avut şase victorii în cele şase meciuri jucate. Îmi doresc însă să antrenez iarăşi la seniori, în această primăvară mi-am luat Licenţa B în antrenorat, ceea ce îmi permite să fiu secund la liga a doua şi a treia şi principal la liga a patra şi juniori. Momentan sunt încă în vacanţă, să vedem dacă vor apărea şi oferte pentru mine.

Rep.: Ce amintiri păstrezi din cariera de jucător, momentele plăcute şi cele mai puţin plăcute?

A.P.: Sigur, momentele cele mai plăcute sunt cele în care am realizat o promovare: cu Simeria din Liga a patra în Liga a treia, cu Corvinul din Liga a treia în Liga a doua şi cu Alba Iulia din Liga secundă în prima ligă. Atunci ai cele mai mari satisfacţii, dar ca fotbalist te bucuri foarte mult şi când înscrii golul victoriei într-un meci. Cele neplăcute sunt când ratezi o promovare, cum am păţit cu Hunedoara în 2013, sau acum, cu Şoimul Băiţa. Mai sunt şi cele legate de accidentări, cum am păţit după ce am promovat cu Alba Iulia în prima divizie. M-am accidentat, am făcut o entorsă, aceasta a recidivat, iar la scurt timp după ce m-am refăcut, am suferit o entorsă la celălalt picior. Mi-a fost greu după aceea să mai prind lotul, dar asta este, nu are rost să plâng după ce s-a întâmplat, e inutil.

Rep.: Acum, că te-ai dedicat în întregime antrenoratului, ai vreun model de antrenor pe care ai vrea să îl urmezi?

A.P.: Am învăţat câte ceva de la toţi antrenorii pe care i-am avut la echipele unde am jucat. Dintre antrenorii străini de top de acum îmi plac cei care joacă ofensiv, Jurgen Klopp în special, abia aştept să văd ce va realiza cu Liverpool în sezonul care vine, plus bineînţeles Guardiola, cu stilul lui ofensiv deja cunoscut. Mai e şi Simeone, care la capitolul motivaţional are o reuşită unică.

Rep.: Ce părere ai despre noile centre regionale de excelenţă pentru juniori înfiinţate de Federaţie, ultimul dintre ele fiind cel de la Deva?

A.P.: Este o idee bună, dar numai dacă se face pe baze serioase, fără compromisuri. Trebuie o organizare foarte bună, metode de pregătire bune, însă mai mult decât atât, totul depinde în cea mai mare măsură de copii, de ce pot realiza aceştia. Rezultatele se vor vedea însă abia peste câţiva ani, atunci vom putea aprecia corect dacă aceste centre au dat satisfacţie sau nu.

Rep.: O ultimă întrebare: ai văzut meciurile de la Campionatul European, cum apreciezi evoluţia României?

A.P.: Sigur, toată lumea şi-a spus ofurile, toţi şi-au dorit calificarea mai departe, mai ales că am avut o grupă considerată accesibilă. Însă noi nu am fost în preajma echipei, nu putem spune ce a vrut Iordănescu de la jucători, ce planuri tactice şi-a făcut şi ce le-a cerut. E bine să nu sărim să le dăm în cap, ca jucător suferi cel mai mult după un eşec, nu trebuie să mai vină şi alţii din afară să îţi spună că ai greşit.

Tags