glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Instituțiile publice locale, obligate să angajeze tinerii dezavantajați

Tinerii din medii defavorizate primesc, în sfârşit, ajutor de la Guvern. Însă nu financiar sau sub forma unor locuinţe, aşa cum ar fi de dorit. Executivul se îngrijeşte ca tinerii să câştige experienţă profesională. Instituțiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piața muncii a acestor tineri, pentru a-i sprijini să capete experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat.

 

Sunt vizați tinerii cu vârsta între 16 și 26 ani care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreţinere. Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară. Măsura, inițiată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, este prevăzută într-un proiect de lege aprobat, miercuri seară, de Guvern, „în contextul în care integrarea tinerilor dezvantajați pe piața muncii depinde în mod fundamental de existența unor locuri de muncă adecvate necesităților lor”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, este vorba despre un program de tip „Pasarela”, prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajaţi, pentru a dobândi „abilităţi transferabile” în joburile din sectorul privat, o măsură prevăzută în Programul de Guvernare, la secțiunea „Șanse reale pentru tineri”.

Loading...