glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Inspectorii DSVSA nu au identificat Fipronil în fermele de păsări din județ

Fermele de păsări și depozitele farmaceutice veterinare autorizate sanitar-veterinar din județul Hunedoara nu conțin Fipronil, insecticid cu spectru larg de acțiune, ca substanță antiparazitară. Acest lucru este confirmat de inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara (DSVSA).

În perioada 22 august-13 septembrie, inspectorii DSVSA au efectuat controale tematice în depozitele farmaceutice veterinare autorizate sanitar-veterinar și în fermele de păsări din județ. În plus, a fost verificată și o unitate DDD (Deratizare, Dezinsecție, Dezinfecție). Verificările au urmărit modul de comercializare și utilizare a produselor biocide, în special a produsului Fiprocid sau a altor produse biocide care conțin substanța activă Fipronil. Potrivit inspectorilor, controalele au fost desfășurate în urma unor acuzații din partea autorităților din Uniunea Europeană, privind contaminarea ouălor din România cu insecticid denumit Fipronil. „Controalele efectuate nu au evidențiat neconformități în legătură cu acțiunea tematică urmărită”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

Amenzi de 4.800 lei pentru produse alimentare neconforme

Inspectorii sanitari veterinari au desfășurat verificări și în domeniul siguranței alimentelor, în unitățile care produc, depozitează și comercializează produse alimentare. „În urma controalelor, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale în valoare de 4.800 lei și 25 de avertismente. Principalele neconformități pentru care au fost aplicate amenzile au fost: etichetare defectuoasă sau lipsa acesteia, depozitare și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare și neîntreținerea corespunzătoare a spațiilor și ustensilelor din dotare. Totodată, în domeniul sănătății animalelor au fost aplicate patru amenzi contravenționale în valoare de 2.400 lei și șapte avertismente. În perioada amintită, inspectorii desemnați prin decizie au efectuat 150 de inspecții în exploatații pe tematica SMR”, a adăugat Leontin Laslău.