glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Înșela prin metoda „accidentul”, dar a fost prins. Escrocul avea asupra sa aproape 43.000 de lei și 300 de euro, cel mai probabil din înșelăciuni

Polițiștii deveni au reușit prinderea unui tânăr de 17 ani, acuzat de comiterea infracțiunii de înșelăciune, comisă prin metoda „accidentul”, atât în județul Hunedoara, cât și în alte județe. În momentul în care a fost depistat de oamenii legii, escrocul avea asupra sa trei telefoane, dar și sume foarte mari de bani, respectiv 42.850 de lei și 300 de euro.

Totul a plecat de la două apeluri făcute la numărul 112 de către doi deveni. Primul apel venea de la un pensionar de 75 de ani, din Deva, care a sesizat faptul că un bărbat l-a sunat și a pretins că este nepotul său. „Cu ocazia convorbirii telefonice, respectiva persoană, sub pretextul că ar fi fost implicată într-un accident și invocând o stare de urgență, i-a pretins deveanului 10.000 de lei. Persoana vătămată și-a dat seama imediat că apelantul a prezentat o stare de fapt fictivă, motiv pentru care a sesizat Poliţia Municipiului Deva, care a demarat cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu. Al doilea apel a venit tot de la un pensionar. În acest caz, omul nu a fost atât de perspicace. „Luni, la ora 20:15, Poliţia Municipiului Deva a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 69 de ani, din municipiul Deva, cu privire la faptul că, în jurul orei 18:30, o persoană necunoscută, sub pretextul unui „accident de circulație”,  l-a determinat să îi dea 8.800 lei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

A fost reținut

Poliţiştii deveni, la scurt timp de la primirea celor două sesizări, în urma activităților desfășurate, au depistat, pe raza municipiului Deva, un minor în vârstă de 17 ani, din judeţul Constanța. Asupra acestuia au fost găsite trei telefoane mobile, dar şi o mare sumă de bani, ce a fost ridicată pentru cercetări (42.850 de lei și 300 de euro). Faţă de cel în cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii  infracţiunii de înşelăciune, comisă prin metoda „accidentul”, atât pe raza judeţului Hunedoara, cât şi a altor judeţe (Cluj, Alba etc.). Minorul a fost reţinut pentru 24 de ore şi depus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Municipiului Deva, urmând a fi prezentat magistraţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, în vederea luării măsurilor preventive.

Recomandări preventive

Pentru a nu deveni victimă a infracţiunii de înşelăciune comisă prin acest mod de operare, poliţiştii vă recomandă să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a fost implicată într-un accident rutier. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici reprezentanţii Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, solicitaţi apelantului date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi telefonaţi acolo pentru confirmare. În cazul în care sunteţi contactat de persoane necunoscute şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă cu acestea şi apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei. Codul Penal prevede că inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani. Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani.