glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Infracțiunile comise în siturile „Natura 2000”, în anul 2016, au crescut cu 500%

125 de sancțiuni contravenționale și 30 de infracțiuni, comise în siturile „Natura 2000”, în 2016, în creștere cu 500 de procente, față de anul precedent. Cei nouă jandarmi montani din cadrul Postului Vața de Jos, care a fost special conceput, în cadrul proiectului „Life Connect Carphatian”, acționează pe o suprafață foarte întinsă, care depășește 150 km lungime, în linie dreaptă, de la Nord la Sud, și se confruntă cu o situație operativă foarte diversificată.

Proiectul LIFE Connect Carpathians (LCC) este implementat de Fauna & Flora International, Ministerul Mediului, Jandarmeria Română şi Asociaţia Zarand. Proiectul face parte dintr-o iniţiativă mai largă care vizează crearea unei reţele regionale funcţionale de arii protejate între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali. Această regiune este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai importante coridoare ecologice din Europa.

Iniţiativa are scopul de a reuni factorii interesaţi în managementul resurselor naturale pentru elaborarea şi implementarea măsurilor de conservare la nivel regional care să asigure conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea durabilă a zonei. În tot acest context, rolul jandarmilor este foarte mare. Din cele peste 40 de țări, unde operează Fauna&Flora International, România este singura țară în care lucrează cu o organizație de tipul Jandarmeriei Române, adică cu o instituție de aplicare a legii. Acesta este un avantaj, pe care Fauna&Flora Internațional ar dori să îl extindă și la nivelul altor țări, pentru viitor.

Vîță: „Au fost surprinși inclusiv polițiști, primari care braconau sau au tăiat lemne”

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat directorul de proiect Life Connect Carpathians, Iain Trewby, și șeful IJJ Hunedoara, acesta din urmă a declarat că munca jandarmilor care lucrează la Postul din Vața de Jos este deosebit de grea. Această structură are competenţă teritorială pe întreaga suprafaţă de desfăşurare a proiectului, care cuprinde ariile naturale din regiunea Coridorului Ecologic Apuseni – Meridionali. Regiunea leagă Munţii Apuseni de Carpaţii Meridionali, este formată din 17 situri Natura 2000 și cuprinde județele Alba, Arad, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Gorj, Hunedoara şi Timiş. Despre cum sunt primiți jandarmii în alte județe, colonelul Vîță spune: „Nu sunt foarte bine primiți oamenii noștri acolo, pentru că mai sunt niște plăci tectonice care sunt mișcate, nu avem absolut niciun fel de parti-pris cu nimeni, și, din păcate, au fost surprinși inclusiv polițiști, polițiști locali, primari, care braconau sau tăiau lemne. Vă dați seama că nu are cum să fie foarte bine primită activitatea noastră de către cei care încalcă legea, nu sunt foarte bucuroși”, a declarat, în cadrul conferinței de presă, col. Robert Vîță, inspector șef al IJJ Hunedoara.

Aproape 900 de misiuni, de la înființare

De la înființare, în anul 2014, până în prezent, efectivele Postului de Jandarmi Montan Vața de Jos au executat 857 misiuni. De asemenea, au fost constatate 250 fapte ilegale, din care 207 fapte contravenționale, în valoare totală de 116.650 lei, și 43 fapte de natură penală, cu 38 autori. În ceea ce privește dinamica misiunilor executate de această structură și a faptelor ilegale constatate, se observă că numărul acestora crescut de la un an la altul, pe măsură ce proiectul a fost implementat și zona a putut fi cunoscută mai bine. În 2016, numărul faptelor ilegale constatate a crescut semnificativ. 125 sancțiuni contravenționale (creștere de 400%), valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 65.950 lei, iar 23 persoane au fost predate organelor de poliție, cu acte de sesizare pentru comiterea a 30 infracțiuni (creștere de 500%).

Back to top button