glasul-hd.ro Web analytics

Hunedoara Minunată

Info – ski. Sezon deschis la Straja şi în Parâng

Vremea plimbărilor de dragul plimbării a cam trecut. Începe sezonul distracţiilor de iarnă.

Pârtiile din judeţ şi din apropierea Hunedoarei sunt acoperite de zăpadă. Noi îţi spunem unde se va schia în weekendul următor şi unde nu. Încercăm să te ajutăm şi cu informaţii suplimentare.

Se schiază deja la Straja şi în Parâng. La Râuşor, Arieşeni şi Transalpina Ski Resort (zona Voineasa) este zăpadă, dar nu suficientă.

La Straja, doar cu maşina

Telegondola dintre Lupeni şi Straja nu va fi funcţională nici în acest sfârşit de săptămână, însă autorităţile locale dau asigurări că aceasta va fi disponibilă începând de vinerea viitoare. În schimb, jumătate din cei 20 de kilometri de pârtie de la Straja sunt pregătiţi pentru iubitorii schiului, iar instalaţiile de transport pe cablu de pe pârtii funcţionează fără probleme. Stratul de zăpadă de pe pârtii este de 50 de centimetri, iar pe pârtiile Constantinescu, Platoul Soarelui, Mutu şi Sfântul Gheorghe se schiază în condiţii bune. Este gata pregătit şi circuitul pentru schi de tură în lungime de 4 kilometri. Cazările la Straja costă în medie între 70 şi 120 de lei camera cu două locuri. „Tarifele pentru transport pe cablu cred că vor fi aceleaşi ca şi anul trecut. De asemenea, şi monitorii de schi cred că vor practica aceleaşi preţuri ca în precedentul sezon, adică în jur de 50 de lei pe oră”, spune George Resiga, şeful Serviciului Salvamont Lupeni. Bugetul pentru un weekend cu o cazare, pentru trei persoane (doi adulţi şi un copil) este cuprins între 400 şi 700 de lei (fără cheltuielile de drum până la Lupeni).

În Parâng, cu telescaunul

Sezonul de schi s-a deschis şi în Parâng. Din Petroşani se ajunge cu maşina până la Cabana Rusu, iar de aici, cu telescaunul, din această iarnă turiştii având la dispoziţie două asemenea instalaţii. Şi aici sunt disponibili 10 kilometri de pârtie practicabilă. Stratul de zăpadă „nepresată” de ratracuri este de 35 de centimetri, aşa că o ascensiune până în zona de agrement Parâng poate fi tentantă chiar şi pentru cei care nu sunt atraşi de schiat. „Telescaunul nou merge până la pilonul 17, în zona numită «Căsuţa din poveşti». Seara, dacă nu se încinge câte o petrecere în restaurantele pensiunilor mai mari, sunt câteva mici cluburi deschise”, spune Adrian Rus, proprietarul unei cabane din zonă. Cazările în zonă sunt cuprinse, până pe 15 decembrie, între 60 şi 130 de lei, pe cameră, pe noapte.

La Râuşor, doar pentru relaxare

Cea mai apropiată pârtie de schi pentru locuitorii din centrul judeţului, cea situată la Râuşor, nu va fi practicabilă în acest sfârşit de săptămână. Stratul de zăpadă măsura aici, ieri, doar 20 de centimetri. Preţurile la cazare oscilează între 50 şi 150 de lei pe cameră (tariful mai mare incluzând şi demipensiune). „Deocamdată, la Râuşor se poate veni pentru aer, zăpadă, un vin cald şi o mică petrecere cu prietenii pe la restaurantele unora dintre pensiunile mai mari, ori în barul de la baza pârtiei. Sperăm să mai ningă şi să avem pârtie funcţională în weekendul următor”, spune Ovidiu Bodeanu, preşedintele Asociaţiei de Turism „Retezat”.

Arieşeniul şi Transalpina sunt în pregătiri

Nu se schiază încă nici la Arieşeni, deşi proprietarii pârtiilor şi instalaţiilor de transport pe cablu din zonă fac eforturi. Cu un pic de noroc însă, s-ar putea încerca o tură cu schiurile aici, dar asta doar dacă peste noapte ninge serios: „Nu are rost să minţim lumea şi să spunem că avem zăpadă multă pentru că vrem să ne respectăm clienţii. Acum sunt 15 – 20 de centimetri, dar ninge slab. Trebuie să mai scadă un pic temperaturile ca să începem să împrăştiem şi zăpada artificială pe care deja am început să o producem. Cred că sunt slabe şanse să se poată schia, la Arieşeni, la sfârşitul acestei săptămâni”, spune Dan Gligor, proprietarul unei linii de teleschi din zonă. La Arieşeni sunt trei pârtii, de 400, 700 şi 1300 de metri lungime, ultima fiind dotată şi cu un telescaun de patru persoane. Cel mai nou domeniu schiabil din România, Transalpina Ski Resort, nu riscă să declare deschis sezonul în acest weekend. „A nins destul de mult în zonă în ultimele zile, dar pârtiile nu sunt pregătite. Vrem ca la momentul deschiderii acestea să fie impecabile. Facem pregătiri intense şi sperăm ca pe 19 decembrie să declarăm deschis sezonul la Transalpina Ski Resort”, spune Ramona Fodor, reprezentantul Acomin, societatea care manageriază cei 10 kilometri de pârtie din zona Voineasa. Ramona Fodor adaugă că o  familie de doi adulţi şi un copil s-ar descurca destul de uşor în zonă cu un buget de 400 -500 de lei pentru două zile şi o noapte de cazare.