glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Încercare de tergiversare. Amânare în dosarul Berbeceanu. „Călăii” comisarului-șef au cerut timp pentru a-și angaja avocați

Dosarul comisarului-șef Traian Berbeceanu a fost amânat la primul termen de judecare a apelului. Deși știau de cel puțin două luni că în luna martie începe procesul, trei dintre inculpații din dosar nu și-au angajat avocați și au cerut magistraților acordarea unui termen în acest sens. Totul pare însă o încercare de tergiversare a judecății. Asta pentru că anchetatorii Mureșan, Cean și Muntean au fost condamnați în primă instanță la ani grei de închisoare pentru represiune nedreaptă, săvârșită împotriva fostului șef BCCO Alba.

 

Judecarea apelului de la completul de cinci judecători se va face, cel mai probabil, într-un timp foarte scurt, comparativ cu judecarea cauzei pe fond. De aceea, pentru cei condamnați în primă instanță, orice timp câștigat în plus reprezintă foarte mult. Procesul în care se judecă apelul a început cu o amânare, după ce inculpații Ioan Mureșan, Nicolaie Cean și Alin Muntean au cerut timp să-și angajeze apărători. Solicitarea a fost făcută prin fax, potrivit informațiilor primite de „Glasul Hunedoarei”, acuzatorii lui Traian Berbeceanu nefiind prezenți în fața completului de cinci judecători. Drept urmare, instanța a decis amânarea procesului. Următorul termen în dosar va avea loc în data de 7 mai 2018.

 

DNA vrea pedepse mai mari

 

Ioan Mureșan, fost procuror șef al DIICOT Alba, a fost condamnat în primă instanță la șapte ani de închisoare cu executare pentru represiune nedreaptă, abuz în serviciu și fals intelectual. Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, a fost condamnat pentru infracțiunea de complicitate la represiune nedreaptă la doi ani de închisoare, iar fostul ofițer BCCO Alba, Alin Muntean, a primit o pedeapsă de patru ani cu executare, tot pentru complicitate la represiune nedreaptă și fals intelectual. Procurorii DNA însă vor pedepse mult mai mari pentru cei trei.

De cealaltă parte, comisarul-șef Traian Berbeceanu a fost achitat de toate acuzațiile care i s-au adus. Sentința care va fi dată, în urma judecării apelului, va fi definitivă, iar dacă Traian Berbeceanu va fi achitat și de completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, acesta va reveni pe funcția pe care o deținea înainte de arestarea sa, și anume cea de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba. Traian Berbeceanu privește cu încredere și speranță judecarea apelului, și spune că își dorește enorm să se întoarcă alături de echipa sa, la BCCO Alba. „Am așteptat cu nerăbdare începerea judecării apelului și am mare încredere că lucrurile vor evolua firesc și că adevărul va fi stabilit definitiv. Așa cum am spus de fiecare dată, îmi doresc mai mult ca orice să mă întorc la echipa mea, la locul meu de muncă, să desfășor acele activități pentru care m-am pregătit și m-am instruit toată viața! Vreau să îmi reiau cariera profesională de acolo de unde, în mod brutal și nedrept mi-a fost întreruptă!”, declarase, în luna ianuarie, comisarul-șef Traian Berbeceanu, pentru „Glasul Hunedoarei”.