NEWS ALERT:
Home / Comunitate / A început Evaluarea Națională. Peste 150 de elevi au absentat de la proba de limba și literatura română
1435040452a1afc6c1

A început Evaluarea Națională. Peste 150 de elevi au absentat de la proba de limba și literatura română

Absolvenții ciclului gimnazial din județul Hunedoara au susținut ieri prima probă din cadrul Evaluării Naționale, cea la limba și literatura română. Deși nu s-au înregistrat incidente, peste 150 de candidați au fost absenți.

Emoții mari pentru absolvenții claselor a VIII-a din județul Hunedoara. Ieri, a debutat examenul de capacitate, cu proba la limba și literatura română. Începând cu ora 9:00, candidații au intrat în săli unde au primit subiectele. Acestea au fost structurate pe două mari cerinţe, fiecare cu mai multe subpuncte. La primul subiect, elevii au primit un fragment din poezia „Ploaie”, de Magda Isanos, având de răspuns la şase întrebări referitoare la elemente ale textului. De asemenea, li s-a cerut să redacteze o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa poeziei la genul liric. La al doilea subiect, elevii au primit un text la prima vedere, la care au avut două cerinţe principale – una vizând înţelegerea şi una elemente de gramatică. Totodată, li s-a cerut să redacteze o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei competiţii sportive. Potrivit elevilor care au ieșit din sălile de examen, subiectele au fost relativ ușoare și speră să promoveze fără probleme. „A fost destul de simplu, dar sincer nu mă așteptam să ne pice genul liric, mai ales că a picat și anul trecut. Cel mai ușor mi s-a părut la subiectul al doilea, unde dacă citeai cu atenție textul nu aveai cum să nu știi să răspunzi la cerințe. Mai frică îmi este la matematică, dar sper să fie bine și să iau o notă mare”, a precizat o absolventă de gimnaziu din Deva.

155 de absenți și niciun eliminat

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, la această probă s-au înscris 2.826 de elevi. „Din numărul total al absolvenţilor de gimnaziu care s-au înscris pentru această probă, în săli au fost prezenţi 2.671 de elevi, 155 de candidaţi fiind absenţi. Examenul de capacitate se desfășoară în 16 centre de examen organizate la nivelul județului, iar lucrările elevilor hunedoreni vor fi corectate în alt județ. Din fericire, Evaluarea Naţională a început cu dreptul, niciun elev nu a fost prins copiind sau eliminat din examen”, a precizat președintele comisiei județene de organizare a Evaluării Naționale, inspector şcolar general adjunct IŞJ Hunedoara, Lavinia Ilina. Examenul de capacitate continuă miercuri cu proba la matematică, iar joi are loc evaluarea la limba maternă. În 26 iunie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele, urmând, ca după soluţionarea contestaţiilor, pe 30 iunie, elevii să primească rezultatele finale, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Număr de telefon gratuit pentru semnalarea neregulilor de la examen

Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor implicați în Evaluarea Națională, în vederea semnalării unor posibile disfuncționalități în derularea acestui examen, linia TELVERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit). Potrivit unui comunicat al MEN, numărul de TEL VERDE va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfășurării examenului, între orele 8:00 – 16:00 (luni – joi) și 8:00 – 14:00 (vineri).

Despre Raluca STROIA

Citește și

Secund foto de grup romani din Ungaria

Românii din Gyula (re)descoperă Hunedoara

Un grup de etnici români din Ungaria s-a aflat, la finele săptămânii trecute, în judeţul …