glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Încep emoţiile pentru absolvenţii claselor a VIII- a. Aproximativ 3.400 de elevi susţin, luni, prima probă din cadrul Evaluării Naţionale

Un număr de 3.387 de absolvenţi de clasa a VIII – a din judeţul Hunedoara s-au înscris pentru a susţine examenul de „capacitate” de anul acesta. Examenul începe luni, 23 iunie, cu proba la Limba şi literatura română.

Absolvenţii claselor a VIII–a, din învăţământul preuniversitar din judeţ, au avut posibilitatea săptămâna trecută să se înscrie pentru susţinerea Evaluării Naţionale. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, 3.387 de elevi vor susţine examenul de capacitate. Elevii vor susţine evaluarea în 16 centre de examen, iar lucrările lor vor fi corectate în trei dintre acestea. Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, iar elevii şcola­rizaţi în învăţământul de stat şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină acest examen fără taxă. Anul acesta, atât în sălile în care se desfăşoară examenele, cât şi în cele în care se corectează lucrările vor fi instalate camere de supraveghere, pentru eliminarea oricărei tentative de fraudă. Spre deosebire de anul trecut, începând din 2014, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională reprezintă 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial. Evaluarea Naţională continuă marţi, cu proba la matematică, iar în 27 iunie elevii hunedoreni îşi vor afla notele. Eventualele contestaţii vor fi depuse în aceeaşi zi în intervalul orar 16:00 – 20:00, iar rezultatele finale vor fi afişate în 1 iulie.

Preşcolarii şi elevii hunedoreni au intrat în vacanţă

Astăzi este ultima zi de cursuri pentru preşcolarii şi elevii din judeţ, deoarece aceştia intră în vacanţa de vară. Anul şcolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cea de vară, potrivit structurii stabilite printr-un proiect de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, restul fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat.