glasul-hd.ro Web analytics

Sport

„Încălzire” pentru Red Bull X-Alps. Tomi Coconea, pe podium în Pirinei

Asistat de bunul său prieten, Daniel Pisica, parapantistul petroşenean a terminat al treilea X-PYR, o competiţie ce s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute, în Pirinei. Aflat la prima sa participare la inedita întrecere din Spania, Coconea a ratat „la mustaţă” argintul. Primul a trecut linia de finiş elveţianul Chrigel Maurer, mai vechea sa cunoştinţă de la Red Bull X-Alps, locul doi revenindu-i italianului Aaron Durogati.

Organizată o dată la doi ani, la fel ca şi celebra Red Bull X-Alps, competiţia de parapantă şi căţărare din Pirinei a adunat la start 25 de echipe formate din sportivi care au confirmat în întrecerile internaţionale extreme. La start au fost prezente şi două echipe formate din români, chiar dacă una a concurat pentru Franţa.

440 de kilometri, pe jos şi în zbor

Concursul a avut ca punct de plecare Hondarribia, iar sosirea la El Port de la Selva, concurenţii traversând întreg lanţul muntos din Pirinei, de la vest, de pe coasta Atlanticului, la est, pe coasta Mediteranei, în 13 zile, pe un traseu ce a măsurat, în linie dreaptă, aproape 440 de kilometri! Tomi a început mai timid, însă s-a redresat rapid, a recuperat foarte mult şi până aproape de final a fost în grafic pentru locul secund. Însă când mai avea doar doi kilometri până la linia de sosire, a trebuit să se oprească, conform regulamentului concursului, pentru a-şi face timpul de repaus. Aceasta n-a fost prima dată când Tomi a străbătut pe jos şi în zbor, cu parapanta, Pirineii, în ultimii ani, lanţul muntos care separă peninsula iberică de Franța reprezentând un cadru propice de pregătire pentru Red Bull X-Alps, cea mai dură competiţie de acest gen din lume. Următoarea ediţie a acesteia este programată în 2015, iar Coconea se află deja pe lista favoriţilor.

Anul trecut a fost singurul român la startul Red Bull X-Alps, una dintre cele mai dure competiţii de anduranţă din lume. N-a venit primul aşa cum şi-a propus, dar a terminat cursa. Detalii tehnice: 12 zile a zburat cu parapanta 1.678 de kilometri. A parcurs pe jos sau în alergare 780 de kilometri şi a dormit doar patru ore pe noapte! Acum doi ani, la aceeaşi competiţie, a terminat al doilea.