glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Încă o lecţie de administraţie – Mircea Hava

Aflat ieri la Deva, pentru a-l susţine pe Florin Oancea în campania electorală, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava (foto), a vorbit despre cum a ridicat oraşul pe care acum mulţi deveni îl admiră. Hava a reuşit să facă şi o radiografie lucidă a celor întâmplate în ultimul deceniu pe plan zonal: la Alba Iulia a fost continuitate politică, în timp ce la Deva războiul foştilor liberali Mircia Muntean şi Mircea Moloţ a însemnat principala frână în dezvoltarea oraşului şi a judeţului.

„Prin 2008, eu mă uitam cu invidie la Deva. Aveaţi deja telecabina pe Cetate. Aveaţi mall (parcul de retail Real – Praktiker – Metro – n.red.), aveaţi Aqualand, ceva mai târziu. Mircia Muntean a avut o perioadă foarte fastă, dar perioada aia bună l-a împins să candideze la Consiliul Judeţean, în condiţiile în care putea să candideze la Primărie. Ei, perioada aia bună el a şters-o”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia.

„Când a venit bunăstarea, la voi s-a rupt căruţa”

Mircea Hava a explicat şi cum se face că, în ultimul deceniu, Deva a bătut pasul pe loc în timp ce Alba Iulia a înregistrat o adevărată explozie economică: „În 2008, la noi încă nu se făcea mai nimic. Eram şi mai mici decât Deva. Apoi, step by step (pas cu pas – traducere) şi cu încăpăţânare am reuşit. Trebuie să ştii ce vrei să faci. Primăria nu poate să le facă pe toate. Ş-atunci am ales să ne ocupăm teribil de cetate (Cetatea Alba – Carolina – n.red.). Oraşul s-a dezvoltat pe urmă în jurul cetăţii. Odată cu cetatea, cu fondurile europene, am putut să rezolvăm peste 40 de străzi. A fost o nebunie în tot oraşul şi în Cetate. Şi asta n-a făcut altceva decât să-i facă pe oameni să aibă încredere … Trebuie să ştii şi cum te dezvolţi. Totul e să ai conceptul. În Alba Iulia, în zona Hotelului Parc (zonă centrală – n.red.), în 1998 nu era canalizare. În «buricul oraşului», apa era trasă prin grădini. O nebunie!
Noi am fost împreună, la Alba. Fiecare la locul lui. N-a vrut nicicare să se ducă ministru, sau şef la Consiliul Judeţean.
La voi, când a venit bunăstarea, că asta înseamnă fondurile europene, s-a rupt căruţa. Războaiele politice. De când aţi început războaiele… Pentru că-n perioada aia voi eraţi foarte bine, frate, vă mişcaţi foarte bine şi eu mă uitam cu invidie la voi. Trebuie să recunoaştem… bătăliile interne (referire la războiul dintre Mircia Muntean şi Mircea Moloţ pentru şefia PNL Hunedoara, declanşat în 2009 – 2010 – n.red.).
Alba Iulia, dacă n-ar fi existat fondurile europene… Am reuşit doar noi, Primăria, să atragem peste 250 de milioane de euro. Iar asta doar pe proiectele noastre, fără proiectele mai ample, gen apă-canal (care vizează arii mai largi decât un municipiu de provincie – n.red.)”.

Despre turism şi dezvoltare regională

Primarul reşedinţei judeţului vecin, aflat la cel de-al şaselea mandat, a afirmat ieri, de mai multe ori, că e invidios pe Deva pentru că are cetatea medievală. „Tot timpul m-am uitat cu jind la Cetatea Devei şi tot timpul mă gândeam cum am putea s-o punem pe roţi s-o cărăm de-acolo. Nu se poate. E o perlă. De atâţia ani, cu fonduri europene, putea să fie făcută cu acoperişuri care să strălucească-n soare. Să fie un lucru pe lângă care să nu treci şi să nu vrei să te opreşti ca să-l vezi. E un lucru care dă mândrie oamenilor. Un lucru care face turismul să se dezvolte. Să ştiţi că din turism nu se trăieşte bine şi foarte bine, dar se trăieşte. Nu face altceva decât îţi aduce promovare. Se trezeşte interesul unora care doresc să mai investească ceva în zonă.
Legătura dintre Alba şi Deva înseamnă cam o jumătate de oră, să fie o oră pe autostradă, chinuită, dacă sunt multe camioane. Ai venit la Alba Iulia, ai venit la Deva, ai văzut, toate chestiile astea le putem lucra împreună. Putem să lucrăm împreună şi chiar şi la evenimente. Eu asta am înţeles: suntem colegi, suntem prieteni, suntem aproape. Suntem pe un culoar de dezvoltare. Trebuie să ne dezvoltăm împreună. Mobilitate, forţa de muncă poate să vină pe autostradă la Sebeş. De la Sebeş, celor care sunt înghesuiţi acolo, li se oferă aici (la Deva – n.red.). Suntem aproape, într-o legătură. De exemplu, avem noi mai mulţi jurişti, să zicem, pot veni să lucreze la Deva. Are Deva mai mulţi ingineri, pot veni să lucreze la Sebeş, ori la Alba. Lucrurile astea se pot face. Nu luăm nimic de la Deva, nu dăm nimic de la Alba Iulia, doar ne dezvoltăm împreună”.

Din nou, despre „inversarea de roluri” Deva – Alba

„Am venit la Deva din solidaritate, pentru că relaţia Deva – Alba Iulia nu este de ieri, de astăzi. Este o relaţie şi acum, foarte mulţi cetăţeni ai Devei vin la Alba Iulia, în special la evenimente, şi vin să vadă şi să-ntrebe: «De ce aicea se poate şi la noi nu se poate»
Răspunsul este: pentru că n-aţi ştiut să alegeţi, sau, ca să fiu delicat, cineva v-a deturnat atenţia, sau aţi crezut tot soiul de păsări care vi s-au arătat şi chiar aţi crezut că pot să zboare şi să conducă bine. Un primar nu poate să facă în aşa fel încât oamenii să trăiască foarte bine, din punct de vedere material, dar poate să ajute foarte mult. Un primar nu poate să crească pensiile, dar poate să asigure transport gratuit pensionarilor.
Nu am inventat eu apa caldă, roata şi mersul pe jos, dar, dacă am găsit o roată bună, am încercat să văd cum s-o potrivesc şi la trăsura mea. Am adus modele din alte părţi şi le-am implementat. Sunt lucruri care nu sunt atât de greu de pus în practică, dar îi fac pe oameni să se simtă mai bine. Ce putem să facem noi, primarii? Putem să-i facem pe oameni să fie mândri de locul lor, să le placă locul lor, să spună «Veniţi la mine să vedeţi ce bine arată oraşul», iar asta depinde exclusiv de primar şi de echipa Primăriei.
Deva nu are Plan Urbanistic General din 1999. Păi noi l-avem pe al nu ştiu câtelea făcut, iar la cel din 2016 am început să ne gândim că sunt lucruri pe care trebuie să le modificăm. Fără un PUG, pe anumite axe din programele europene nu se pot atrage finanţări”.

Citeşte şi:

Lecție de administrație, predată de primarul municipiului Oradea

Loading...

3 Comments

  1. Poate ca s-au facut investii mari in Deva, dar s-a furat pe rupte din ele, de aceea calitatea tuturor investitiilor este proasta. In plus, in ceea ce priveste investitiile care tin de confortul cetatenilor au fost 0, adica in ce priveste zonele verzi, transportul in comun etc, toate acestea s-au transformat in sursa de venituri ilicite pentru edili si consilieri. Din masina nu poti vedea multimea de cacati de caine de pe trotuarele distruse de masini si nepasarea politiei locale in fata multor incalcari ale bunului simt si regulilor de civilizatie. In tot acest timp, primaria deva a ajuns cea mai mare „fabrica” din Deva, cu cel mai mare numar de angajati, pile ale vechilor si noilor ciocoi…