glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Încă o întârziere pentru „spitalul nou” din Deva. Noul corp de clădire al spitalului din Deva nu va putea fi folosit mai devreme de toamna acestui an. Şefii CJ dau vina pe birocraţie

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara estimează că abia în luna august a acestui an se va finaliza mobilarea şi dotarea noului corp de clădire a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Asta după ce, la momentul „inaugurării” se comunica un termen mai scurt: 1 mai 2017.

După o întârziere de trei ani, „aripa” nouă a Spitalului din Deva a fost recepţionată în noiembrie 2016. La acea vreme, Mircea Bobora (pe atunci vicepreşedinte al CJ, acum preşedinte al instituţiei) declara: „Aripa nouă sperăm să fie finalizată ca mobilier şi aparatură în aproximativ cinci luni începând cu 28 noiembrie. Spitalul, de departe, este la ultim nivel european în ce priveşte dotările şi va fi la fel şi după ce va fi mobilat”, a declarat vicepreşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora. Termenul de 1 mai nu va fi însă respectat, lucru recunoscut indirect, luni, de către acelaşi Mircea Bobora: „În această perioadă se lucrează la caietul de sarcini pentru achiziţia dotărilor necesare noului corp de clădire al Spitalului Judeţean. Estimăm că în luna august procedura se va finaliza”. Chiar şi aşa, întârziat cu trei luni, termenul este unul optimist. În cazul în care licitaţia va fi contestată, acesta ar putea fi „împins” până spre finele anului curent, poate chiar anul viitor, prin contestaţii, mai întâi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, mai apoi în instanţele de judecată.

Birocraţia e de vină

Ieri (după ce am verificat declaraţiile mai vechi) i-am amintit preşedintelui CJ că, iniţial, comunicase ca termen data de 1 mai 2017. „Întârzierea la care faceți referire a apărut din cauza procedurilor de elaborare a caietului de sarcini și a documentației aferente care stă la baza achiziției de aparatură și mobilier. Caietul de sarcini este întocmit de către Spitalul Județean de Urgență Deva, nu de către Consiliul Județean Hunedoara. Se intenționează găsirea celei mai eficiente soluții pentru investiție, care să asigure un echilibru între cost și calitate. La finalizarea caietului de sarcini, CJ Hunedoara este în măsură să comunice suma destinată achiziției”, a venit răspunsul.

La Pediatrie, urmează faţada

Ani la rând, vechiul director al Spitalului Judeţean, Călin Laza, susţinea că, de îndată ce clădirea va fi gata, ea va găzdui şi Secţia de Pediatrie, aflată acum într-o clădire improprie unei unităţi spitaliceşti. S-a dovedit apoi că nu era vorba de aşa ceva în proiect, iar Laza a menţionat ulterior că se gândise la o mutare temporară în corpul nou de clădire, urmată de o mutare definitivă în corpul principal, construit în anii 60 –70. Tot în toamna anului trecut, CJ Hunedoara a decis (în urma unei campanii derulată de „Glasul Hunedoarei”) să aloce bani pentru reparaţii de urgenţă la clădirea Pediatriei, în special la acoperiş şi ultimul etaj. Reparaţiile vor continua şi-n această primăvară: „Schela a rămas pe clădire pentru că dorim să ne ocupăm şi de faţadă, după care ne vom ocupa şi de nivelurile inferioare ale acesteia”, adaugă Mircea Bobora.

Tags