glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Încă o încercare pentru furnalul de la Govăjdie

Primăria Ghelari anunţă că intenţionează să ceară 1 milion de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional pentru restaurarea şi reabilitarea furnalului de la Govăjdie.

„Suntem aproape gata cu documentaţia, a trebuit să mai facem şi un releveu 3D al furnalului, iar în noiembrie, cel târziu, vom depune proiectul. Nu o facem doar de dragul de a depune un proiect, ci pentru că noi chiar avem motive să credem că vom beneficia de finanţare pentru acest obiectiv important”, spune primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan. Pe lângă reabilitarea furnalului, proiectul prevede şi amenajarea unui muzeu al fierului într-o clădire din imediata apropiere. „Avem turişti în zonă, dar, deocamdată nu le putem percepe tarife de vizitare a furnalului. În momentul în care acesta va fi reabilitat şi vom avea şi un muzeu acolo, situaţia se va schimba. Apoi vom dori să şi legăm, din punct de vedere turistic, furnalul cu Castelul Corvinilor. Ne gândim şi la variante de transport al turiştilor”.

Furnalul de la Govăjdie a fost primul care a funcţionat în regim de „foc – continuu” din Europa, la vremea inaugurării sale fiind considerat cel mai modern de pe continent. De asemenea este singurul furnal de la începutul secolului al XIX-lea din Europa care a supravieţuit într-o formă foarte apropiată de cea originală.

De mai bine de 10 ani, Primăria Ghelari încearcă să găsească soluţii de finanţare pentru proiectul de reabilitare a monumentului istoric.

Tags