glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Încă o biserică, încă un scandal

Episcopia Devei şi Hunedoarei vrea să salveze de la dispariţie o biserică veche din lemn mutând-o dintr-un sat pustiu într-un oraş. Până aici, iniţiativa este lăudabilă de către oricine. Problema apare când intră în discuţie locul în care se doreşte mutarea bisericii: din nou, între blocuri, în municipiul Hunedoara.

Primăria Hunedoarei a publicat vineri anunţul privind consultarea publică pe tema bisericii de lemn de la Baştea care se doreşte a fi adusă, recondiţionată şi amplasată pe strada Crângului, din Micro 4. Cetăţenii care au obiecţii, trebuie să le formuleze în scris şi să le transmită Primăriei până la data de 5 iunie. Nemulţumirile au început să apară, însă doar la nivel verbal şi le-au fost transmise astfel reprezentanţilor Primăriei. „Unii locuitori ai zonei ne-au spus că au fost rugaţi să semneze un tabel pentru salvarea unei biserici de lemn, fără să li se precizeze că acea biserică de lemn va fi adusă în cartierul lor. De aici pleacă o grămadă de probleme”, spune un angajat al Primăriei Hunedoara, care a dorit să rămână anonim.

„Va fi cu totul altceva acolo”

Părintele Lucian David, preotul – paroh care se ocupă de proiect spune însă că toată lumea din zonă a fost corect informată şi nu o dată, ci de trei ori. „Eu am mers să strâng semnături anul trecut împreună cu patru consilieri parohiali. Am spus de la bun început şi cât se poate de clar despre ce este vorba. Va fi altceva în acea zonă, nicidecum o biserică mare, gălăgioasă, ci una micuţă, discretă, care nu va deranja cu nimic pe nimeni. Apoi, când am mers cu Boboteaza am discutat din nou cu oamenii din zonă şi le-am oferit calendare în care apare imaginea bisericii, cu starea ei actuală, dar şi o simulare grafică a felului în care va arăta ea în noul amplasament. Zilele trecute am mai mers o dată şi am discutat cu oamenii, ştiind că Primăria va face anunţul de consultare publică şi nedorind ca cineva să interpreteze greşit acest anunţ”, spune părintele David.

Încă se discută o locaţie nouă

Atât reprezentanţi ai Primăriei cât şi locuitori ai zonei spun că există şanse ca istoria din Micro 7, unde, mai întâi a apărut un paraclis într-un spaţiu comercial închiriat, s-a coagulat o masă de enoriaşi, apoi, cu susţinerea acesteia, s-au început demersurile pentru ridicarea bisericii dintre blocuri de pe strada Pinilor, soldate, până la urmă, cu acceptul dat de Consiliul Local. Preotul – paroh Lucian David spune că, în Micro 4, nu se va întâmpla la fel: „Luăm bisericuţa de la Baştea, o recondiţionăm cu ajutorul unor firme specializate în domeniu, o amplasăm pe strada Crângului, îi turnăm o fundaţie şi îi construim un demisol care va fi cu un sfert mai mic decât suprafaţa bisericii, spaţiu în care derulăm activităţi social-educative. Eu am slujit mult în biserici de lemn şi mi-au rămas la suflet. Nu va fi vorba apoi de nicio biserică mai mare. Devizul pentru acest proiect este în jurul sumei de 50.000 de euro. Va fi cu totul altceva acolo, în acea zonă. Nu cred că are cineva motive pentru care să-şi facă probleme”. Şi, totuşi, chiar şi primarul Viorel Arion îşi face probleme. Au ajuns şi la el nemulţumirile exprimate verbal de locuitori ai zonei şi spune că încearcă o soluţie de compromis: „La modul general, nemulţumiţi pe această temă au fost şi vor fi mereu. În cazul bisericii de pe strada Crângului, din punctul meu de vedere, principala problemă este că aceasta ar urma să fie prea aproape de blocuri. Chiar vineri am propus reprezentantului Episcopiei un alt amplasament. E vorba de un teren aflat în proprietate privată, dar proprietarul este dispus la un schimb de terenuri”.

Biserica de lemn din Baştea (foto) a fost ridicată iniţial în satul Holdea, fiind construită după tipicul şi metodele specifice în zona Făgetului. La Holdea a apărut însă una mai mare, din piatră, aşa că biserica de lemn a fost vândută şi mutată la Baştea, în 1913. În 1937, sătenii din Baştea au strâns din nou bani şi au schimbat acoperşul de şindrilă cu unul de ţiglă. Lăcaşul de cult are o suprafaţă totală de nici 100 de metri pătraţi. Satul Baştea a rămas fără niciun locuitor cu vreo 15 ani, iar bisericuţa de lemn se află într-o avansată stare de degradare.