glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateTimp liber

Încă două seri magice la Castelul Corvinilor. „Stradivarius Music Nights by the Castle”, un festival care promovează Hunedoara

Când un brand istoric se împletește cu altul muzical, succesul de marketing nu poate fi decât maxim. Castelul Corvinilor și Stradivarius au o rezonanță puternică pe care i-o pot transmite festivalului care și-a încheiat vineri prima ediție.

Au fost trei seri de excepție în curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Trei seri în care publicul hunedorean a demonstrat că acest județ este pregătit să fie gazda unor evenimente artistice de mare calitate, susținute de nume sonore ale muzicii clasice europene. Trei seri în care un grup de entuziaști a demonstrat că se pot organiza concerte private, finanțate prin vânzarea de bilete, cu sprijinul logistic al administrației publice și susținerea comunității locale de afaceri.

Răzvan Stoica, la vioară și „baghetă”

Prima ediție a festivalului a fost construită în jurul unui brand, Stradivarius, și al unui nume, Răzvan Stoica. Tânărul și valorosul violonist român a urcat pe scenă în prima și ultima zi a festivalului, prezentând programe imposibil de uitat pentru cei peste 500 de spectatori care s-au bucurat de muzica sa. În seara de deschidere, Răzvan Stoica, la vioară, și sora sa, Andreea Stoica, la pian, acompaniați de Kamerata Stradivarius au susținut un concert sub genericul „8 anotimpuri”, interpretând celebrele piese baroce ale lui Antonio Vivaldi, dar și patru tangouri inspirate tot din cele patru anotimpuri, ale lui Astor Piazzolla. Publicul a plecat impresionat după prima seară a festivalului, atât de virtuozitatea excepțională a tânărului violonist, cât și de atmosfera unică creată de întâlnirea muzicii clasice cu Castelul Corvinilor.
Seara de închidere avea să fie însă cu adevărat apogeul primei ediții a festivalului „Stradivarius Music Nights by the Castle”. Răzvan Stoica a schimbat într-o singură seară vioara pe baghetă, trecând cu mare ușurință de la postura de interpret la cea de dirijor. După ce a deschis seara cu „Balada” lui Ciprian Porumbescu, într-o interpretare memorabilă, a făcut de toate, a cântat la vioară și a dirijat Kamerata Stradivarius. În concert a fost prezentă și tânăra soprană Norela Costea, cu o voce și o forță de interpretare care au făcut-o să strălucească în acompaniamentul Kemeratei. De asemenea, „Concertul nr. 2” de Frederic Chopin, interpretat la pian de Andreea Stoica, a ridicat publicul în picioare. Răzvan Stoica a prezentat fiecare piesă interpretată în spectacol, făcând astfel și o mică lecție muzicală cu „minunatul public hunedorean”, după cum l-a caracterizat chiar el. În ultima seară a festivalului, paleta muzicală a fost extrem de diversă, curtea castelului răsunând de cele „Șase dansuri românești” ale lui Bela Bartok, „Oblivion”, celebrul tangou al lui Astor Piazzolla, „La ronde des lutins” (Dansul spiridușilor) de Antonio Bazzini sau „Balada” lui Ciprian Porumbescu.

Duo Colompar și invitații au electrizat publicul

A doua seară a festivalului a fost ca o pată de culoare pe zăpada imaculată a muzicii clasice. Programul susținut de Duo Colompar (soții Ana – Maria și Ștefan Colompar) acompaniat la contrabas de  Darius Dărăbanț și la chitară de Alexandru Cena a adus pe scenă acorduri de „caffe concert”, dar și muzică spaniolă sau ritmuri de fado portughez. Ștefan Colompar (vioară) a reușit să țină sus ştacheta ridicată în prima seară de Răzvan Stoica, prin interpretări de excepție ale unor șlagăre aplaudate și chiar fredonate de public în timpul concertului. Al doilea „episod” al festivalului a fost cu totul altceva decât primul. Dar a fost la fel de bun.  Seara s-a încheiat cu o serie lungă de biss-uri, publicul hunedorean despărțindu-se greu de cei patru artiști.

Se poate și fără bani publici

Festivalul „Stradivarius Music Nights by the Castle”a fost unul cu finanțare privată, susținut în principal din biletele cumpărate de melomanii hunedoreni. Soții Simona și Robert Dobondi, principalii organizatori ai  festivalului, au primit sprijinul logistic al Primăriei Hunedoara și cel financiar al grupurilor de firme Avis 3000 și Micromega. Acestora li s-a alăturat și Asociația DEPA, care a organizat întâlnirea lui Răzvan Stoica cu elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.