glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

În scandalul autorizaţiilor din geoparc, Ministerul Mediului bate în retragere

Investiţiile în arii protejate care nu au încă aprobat un plan de management pot continua. Cel puţin aşa i s-a transmis preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, care a fost ieri prezent în Bucureşti, la o întrevedere cu ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.

Întrevederea a avut loc după ce Corpul de Control al Ministerului a determinat APM Hunedoara să treacă la suspendarea avizelor, autorizaţiilor şi acordurilor de mediu emise pentru investiţii publice şi private aflate pe raza ariilor natural protejate care nu au un plan de management aprobat. O asemenea decizie ar periclita inclusiv proiectul Consiliului Judeţean de modernizare a drumului spre mănăstirea Prislop.

O scuză penibilă, de la Bucureşti

În urma repetatelor reclamaţii depuse de ONG-uri de mediu referitoare la diferite situaţii suspecte semnalate în judeţul Hunedoara privind posibile încălcări ale legislaţiei de mediu, în martie anul acesta Corpul de Control al Ministerului Mediului a făcut verificări destul de ample la Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Situaţia s-a tensionat şi mai mult după incidentele de luna trecută, de pe Valea Râului Alb, zonă cuprinsă în Geoparcul Dinozaurilor – Ţara Haţegului.  Concluzia controlului făcut în martie a venit abia săptămâna trecută, iar în adresă se arăta, printre altele că: „avizele emise pentru construcţiile şi investiţiile situate în arii naturale protejate care nu au un plan de management aprobat sunt ilegale”. În consecinţă, APM s-a conformat şi, de joia trecută, a început să transmită deţinătorilor de aprobări de mediu notificări prin care aceştia erau înştiinţaţi că avizul, acordul sau autorizaţia lor de mediu nu mai e valabilă. În această situaţie se află şi Mănăstirea Prislop (situată de asemenea pe teritoriul ariei protejate amintite) unde se doreşte construirea unei biserici mai mari şi ridicarea câtorva clădiri suplimentare în complexul monahal. Formularea Corpului de Control al Ministerului Mediului punea în pericol şi proiectul CJ de modernizare a drumul de acces spre Prislop. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian David, s-a întâlnit ieri la Bucureşti cu ministrul mediului Graţiela Gavrilescu şi, deocamdată, la nivel verbal, a primit asigurări că situaţia revine la normal: „Mi s-a spus că a fost vorba de o formulare nefericită în acea adresă a Corpului de Control. Doamna ministru m-a asigurat că în niciun caz nu vor fi afectate investiţiile din zonă şi nu vor fi condiţionate de existenţa unor planuri de management. Eu sunt sigur că vom primi aviz de mediu pentru proiectul referitor la modernizarea drumului”.

Concluzie periculoasă

Preşedintele CJ a depus la Ministerul Mediului şi un memoriu, iar acum se află în aşteptarea unui răspuns scris. În baza acestui act, notificările trimise-n ultimele zile de APM Hunedoara beneficiarilor de aprobări de mediu pentru proiecte derulate în Geoparcul Dinozaurilor – Ţara Haţegului. Aria protejată este administrată de Universitatea Bucureşti, fără ca această instituţie să primească vreun ban de la buget în acest scop. Reprezentanţii Administraţiei Geoparcului spun că planul de management invocat este aproape gata şi va fi înaintat Ministerului Mediului săptămâna viitoare.
În cazul în care concluzia Corpului de Control (despre care ministrul Mediului spune că nu e decât o „formulare nefericită”) ar rămâne în picioare, ar fi pus în pericol inclusiv proiectul autostrăzii Deva – Lugoj. Loturile 2 şi 3 ale acesteia trec printr-o arie naturală protejată în zona Coşava – Lăpugiu de Jos.