glasul-hd.ro Web analytics

Sport

În ring, pentru primul aur olimpic românesc, după 56 de ani

Primul sportiv român care şi-a acontat biletele pentru Londra. Singurul pugilist prezent la Jocurile Olimpice şi unul dintre puţinii hunedoreni care vor păşi pe pista Stadionului Olimpic din Lane Marshgate, la ceremonia de deschidere a celui mai important eveniment din viaţa unui sportiv. Deveanul Bogdan Juratoni vrea să aducă acasă prima medalie de aur din boxul românesc, după 56 de ani.

Pentru asta, deveanul legitimat, de la 14 ani, la Dinamo Bucureşti a tras din greu în ultimele luni şi simte că Jocurile de la Londra îi vor schimba viaţa.

„Ce am eu bun să-l fac şi mai bun, mai bun, mai bun, până la infinit, să nu mai aibă nimeni nici o şansă”

Bogdan şi-a aniversat pe 17 iunie ziua de naştere, ca de multe alte ori în ultimii ani, în ring. Eschivând şi lovind tare cu pumnii aerul greu de respirat. Alături de Gheorghe Napoleon Bonaparte, cel care de opt ani are grijă de pugilistul de la poalele cetăţii ca de propriul copil. Îl pregăteşte din greu pentru aurul olimpic. Şi pentru revanşă. În 2011 a fost învins şi a pierdut şansa de a lupta într-o finală mondială. Dar cum orice eşec te întăreşte, Bogdan este pregătit să asculte imnul de prima treaptă a podiumului. „La Jocurile Olimpice am aşteptări mari, vreau să ies campion olimpic, de-aceea muncesc aici din greu şi trag de mine, să ştiu că o să-mi fie bine după ce termin sportul. Sper să fiu al doilea campion olimpic după Nicolae Linca (nr. Melbourne, 1956). Cred că e cel mai frumos lucru din viaţa unui sportiv să aibă o medalie de aur la Olimpiadă”, povesteşte încrezător Bogdan. Spune că performanţa se hrăneşte cu sacrificii, iar faptul că familia l-a sprijinit în fiecare pas, îl ajută şi îl motivează şi mai mult. „Antrenamentele, pumnii luaţi în cap, plecarea de acasă, sacrificiile pe care le faci ca să ajungi sus, toate stau în spatele unei mari performanţe. Familia a fost mereu alături de mine, cu sfaturi, cu încurajări. Pe mama o simt mai emoţionată, tata îmi zice: «Pe ei!» şi frate-miu ei sunt acolo, cu mine. Mama e neliniştită când ştie că sunt în ring, de aceea nici nu vreau să vină la vreo gală de-a mea”, spune hunedoreanul care dezvăluie şi cea mai mare dorinţă: „Ce am eu bun să-l fac şi mai bun, mai bun, mai bun, până la infinit, să nu mai aibă nimeni nicio şansă. Ar fi ideal!”.

„Eu îl susţin din toată inima. Îl susţin şi psihic, şi moral. Cu el mă trezesc, cu el mă culc, toată ziua numai cu el. Trebuie avut grijă de el ca de ochii din cap” –
Gheorghe Napoleon Bonaparte, antrenorul lui Bogdan.

Bogdan Juratoni nu foloseşte deloc medicamente, antrenorul lui spunând că îi este frică să-i dea pentru ca substanţele pe care le conţin să nu-i provoace alte probleme