glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

În plin an de criză, Direcţia Silvică Hunedoara şi-a dublat profitul

Anul 2011 a fost unul bun pentru angajaţii Direcţiei Silvice Hunedoara. Conducerera instituţiei a tras linie la final de an, iar în ciuda contextului financiar dificil din întreaga Europă, bilanţul a fost unul favorabil. Directorul Direcţiei Silvice Hunedoara, Emil Ignat, prezintă cititorilor cotidianului GLASUL HUNEDOAREI radiografia activităţii instituţiei pe care o reprezintă.

Redactor: Cum s-a încheiat anul 2011 pentru Direcţia Silvică Hunedoara şi care sunt indicatorii economico-financiari?

Emil Ignat: 2011 a fost un an dificil însă am reuşit să încheiem cu un bilanţ favorabil. În 2011, Direcţia Silvică Hunedoara a ajuns la o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei, înregistrând un profit de 500.000 de lei. Raportat la indicatorii economico-financiari de la finele lui 2009, acest lucru înseamnă o dublare a profitului de la preluarea conducerii.

Red.: Cum au fost realizate veniturile Direcţiei Silvice care au contribuit la creşterea indicatorilor economico-financiari?

E. I.: Veniturile Direcţiei Silvice Hunedoara au fost realizate, în principal, din valorificarea masei lemnoase recoltate fie pe picior, sau fasonată. Au fost recoltaţi şi valorificaţi 327,7 mii de metri cubi de lemn, având o creştere în acest sens cu 20 de mii de metri cubi de masă lemnoasă faţă de anii anteriori. La realizarea indicilor economico-financiari au contribuit şi veniturile realizate din alte activităţi auxiliare, precum vânătoarea şi recoltarea ciupercilor comestibile şi a fructelor de pădure. În ciuda secetei cu care ne-am confruntat, am reuşit să colectăm aproximativ 23 de tone de ciuperci comestibile şi 41 de tone de fructe de pădure. Venituri consistente, în cuantum de 850.000 de lei, au fost realizate şi din activităţile piscicole, la crescătoria de la Roşcani fiind produse 16,6 tone de păstrăv. În ceea ce priveşte veniturile realizate din activităţi de vânătoare, anul trecut s-a înregistrat o scădere a acestora, datorate modificărilor aduse Legii vânătorii.

Red.: În ce au constat aceste modificări legislative şi cum au influenţat veniturile Direcţiei Silvice Hunedoara?

E. I.: Direcţia Silvică Hunedoara organizează activităţi de vânătoare la care participă vânători străini. Legea vânătorii a fost modificată în cursul anului trecut prin Ordonanţă de Urgenţă, iar una dintre consecinţele noilor prevederi legislative a fost pierderea a cinci fonduri de vânătoare. Practic, proprietarii care au reuşit să formeze peste 50 la sută din fondurile de vânătoare au putut să opteze pentru constituirea unor fonduri private de vânătoare. Deşi s-au pierdut cele cinci fonduri de vânătoare, singura influenţă negativă s-a înregistrat în ceea ce priveşte grupurile de vânători străini. Asociaţiile de vânătoare private au încercat să ofere vânat la preţuri de dumping. Faptul că s-a produs acest dezechilibru al preţurilor i-a derutat pe vânătorii străini care şi-au contramandat solicitările, în cursul anului trecut. La acest capitol, în 2011, avem o scădere a veniturilor cu 1,5 miliarde de lei vechi, faţă de anul precedent.

Red.: Una dintre activităţile Direcţiei Silvice este şi împădurirea suprafeţelor de teren. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

E. I.: Actul de exploatare a masei lemnoase este primul pas înspre întinerirea pădurilor. După doi ani de la tăiere, suprafeţele respective trebuie împădurite. Pe lângă faptul că Direcţia Silvică recoltează masă lemnoasă, în 2011 am reuşit să creăm premisele împăduririi a 170 de hectare de teren în judeţ, fiind folosit material germinativ propriu. Cu alte cuvinte, în 2011 au fost plantaţi peste un milion de puieţi, în special molid, brad, stejar roşu şi paltin. Iar pentru acest an ne propunem să creăm premisele de împădurire a peste 200 de hectare de teren. De precizat şi faptul că în 2011 am avut peste 1.700 de acţiuni de control privind circulaţia materialului lemnos, braconaj şi respectarea regulilor silvice. În urma acestor acţiuni au fost constatate 26 de situaţii de infracţionalitate şi au fost aplicate amenzi în cuantum de 17 mii de lei.

Red.: 2011 a fost marcat de numeroase incendii de vegetaţie. În ce măsură au fost afectate zonele împădurite din judeţ?

E. I.: Un aspect neplăcut care ne-a grevat activitatea au fost cele peste 120 de incendii care au avut loc anul trecut. Angajaţii Direcţiei Silvice au participat la toate aceste acţiuni de stingere a incendiilor de litieră, fâneţuri şi păşuni. Dintre acestea, doar în 15 situaţii a fost vorba despre păduri administrate de Direcţia Silvică. Angajaţii Direcţiei au participat alături de cei ai ISU Hunedoara şi ai Jandarmeriei la prevenirea şi stingerea incendiilor apărute în preajma pădurilor. A fost o situaţie neplăcută, mai ales că numărul incendiilor s-a dublat, comparativ cu 2010, iar proprietarii terenurilor care au ars, printr-o simplă declaraţie pe proprie răspundere în care spun că nu ştiu cine a declanşat focul, scapă de orice responsabilitate.

Red.: Direcţia Silvică Hunedoara a fost implicată şi în scandalul tăierilor de lemn din Parcul Naţional Retezat, impuse de atacul ipidelor. În ce măsură se poate discuta despre tăieri ilegale?

E. I.: În Parcul Naţional Retezat, mai precis în zona tampon a parcului, a existat o problemă de mediu, mai precis atacul gândacillor tipografi, cunoscuţi şi sub denumirea de ipide. Faptul că Direcţia Silvică a intervenit în această situaţie nu este de condamnat. Singurul lucru care ni se poate reproşa este că lucrările puteau fi realizate mai ordonat. Noi am acţionat şi am făcut ce am crezut de cuviinţă că se impune în astfel de situaţii, iar dacă cineva consideră că nu am acţionat cum se cuvine, suntem dispuşi şi aşteptăm consiliere de la specialişti, însă să îşi şi asume responsabilitatea. Consiliul de Administraţie al Parcului Naţional Retezat a solicitat introducerea zonei tampon în zona de protecţie integrală, iar atunci intervenţia este interzisă. Este important faptul că acest lucru nu impune crearea unei alte zone tampon.

Red.: Care sunt perspectivele Direcţiei Silvice Hunedoara pentru 2012?

E. I.: Suntem conştienţi că va fi un an greu, având în vedere actualul context financiar. Depindem de acest lucru prin faptul că lemnul ajunge pe piaţa europeană şi cea din Orientul îndepărtat. Dacă piaţa lemnului va avea o evoluţie bună, atunci putem valorifica masa lemnoasă la preţuri astfel încât să fie acoperite cheltuielile şi să putem realiza lucrările de îngrijire a pădurilor, respectiv degajări, rărire, plantări.