glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

În comuna Lelese pregătirile pentru iarnă sunt în toi. Reabilitarea drumurilor forestiere este noua prioritate a primarului Ciprian Achim

Dezvoltarea comunei Lelese şi odată cu aceasta îmbunătăţirea traiului de zi cu zi a locuitorilor sunt principalul deziderat al primarul Ciprian Achim. Pentru că administrează o comună mică cu un buget nu prea strălucit, edilul-şef şi-a prioritizat lucrările şi investeşte cu cap pentru a nu ajunge în situaţia de a nu putea plăti cofinanţările proiectelor aflate în lucru.

Pentru că iarna bate la uşă, edilii locali din Lelese nu vor să fie prinşi nepregătiţi de prima cădere de zăpadă, şi au început din timp pregătirea utilajelor de dezăpezire şi asigurarea combustibilul necesar încălzirii pentru instituţiile din comună.
„În perioada aceasta principal pentru noi este să ne asigurăm toate cele necesare pentru la iarnă. Stocul de lemne pentru încălzirea şcolilor şi a primăriei a ajuns cu bine în toate locaţiile, şi sperăm noi să acopere necesarul pentru lunile de iarnă. Utilajelor pe care le avem în subordinea primăriei şi cu care ne-am propus să întreprindem acţiunile de dezăpezire, le facem revizia tehnică şi le pregătim cu ulei şi antigel să nu întâmpinăm niciun fel de problemă la iarnă. Chiar dacă suntem pregătiţi de iarnă, tot ce ne dorim este să trecem cu bine peste aceasta, şi să nu fie una grea, cum a fost cea de anul trecut cu căderi mari de zăpadă”, susţine primarul comunei Lelese, Ciprian Achim.

Staţia de clorinare din Lelese are nevoie de filtre noi

Majoritatea locuitorilor din comuna Lelese sunt racordaţi deja la reţeaua de alimentare cu apă potabilă. Un singur sat, Runcu Mare, din cele patru ale comunei, nu beneficiază în acest moment de o reţea de alimentare cu apă. Asta pentru că cele 60 de gospodării ale localităţii sunt răsfirate de-a lungul unui râu pe o porţiune de opt kilometrii, iar construirea unei reţele care să deservească aceste gospodării ar ajunge la costuri mult prea mari. Administraţia locală din Lelese, efectuează la ora actuală ample lucrări de mentenanţă la cele trei staţii de clorinare din comună, pentru a nu întâmpina niciun fel de probleme în asigurarea apei pentru locuitori în sezonul rece.
„Împreună cu firma care a construit staţia de apă, care deserveşte satul Lelese, schimbăm filtrele de apă de la aceasta. Din punct de vedere tehnic acestea ar fi trebuit schimbate prin luna decembrie, dar noi am decis să le schimbăm mai repede, cât încă vremea este favorabilă. Lucrarea fiind încă în garanţie, de tot acest schimb se ocupă specialiştii care au şi construit staţia, iar noi nu trebuie să susţinem financiar absolut nimic. În următoarele săptămâni vom efectual lucrările necesare şi specifice pregătirii de iarnă şi celorlalte două staţii din Cerişor şi Sohodol. Facem toate aceste lucrări ca să nu întâmpinăm niciun fel de probleme cu distribuirea apei către locuitorii comunei, pe timp de iarnă”, explică primarul comunei Lelese, Ciprian Achim.

Drumurile forestiere se modernizează din fonduri europene

Reabilitarea drumurilor forestiere este de o reală importanţă pentru locuitorii din comuna Lelese, având în vedere că relieful predominat are caracteristici montane. Astfel că, pentru o mai bună desfăşurare a activităţi exploataţilor forestiere şi pentru a facilita transportul de masă lemnoasă, administraţia locală a reuşit obţinerea de finanţare pentru un proiect care are ca obiectiv reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri forestiere de pe raza comunei Lelese. Proiectul este finanţat în baza măsurii 125 şi are o valoare totală de circa 1,5 milioane de euro.
„La sfârşitul acestei luni vom deschide ofertele de licitaţie pentru lucrarea de asfaltare şi reabilitare a reţelei de drumuri forestiere. Lucrarea are o valoare de 1,5 milioane de euro, şi am reuşit să obţinem finanţarea pentru ea din fondurile Uniunii Europene, prin măsura 125. Modernizarea şi reabilitarea drumurilor forestiere este foarte importantă pentru locuitorii noşti, fiind amplasaţi într-o zonă de munte, mulţi oameni îşi câştigă existenţa prin exploatarea masei lemnoase, iar prin acest proiect am facilita transportul lemnului din pădure către gatere sau depozite”, conchide primarul comunei Lelese, Ciprian Achim.