NEWS ALERT:
Home / Comunitate / În cafeneaua care își așteaptă zilnic clienții cu artă plastică și cărți a venit primăvara (GALERIE FOTO)

În cafeneaua care își așteaptă zilnic clienții cu artă plastică și cărți a venit primăvara (GALERIE FOTO)

Într-un oraș cenușiu asortat cu vremea mohorâtă care pendulează între iarna care nu se dă dusă și primăvara ce ne trimite pe ici pe colo miresme jilave de pământ dezghețat, presărat cu ghiocei și brândușe, o singură pată de culoare și spirit îndeamnă oamenii spre meditație și admirație. La Cafeneaua dependentă de cultură „Jos pălăria” s-au ascuns parcă toate culorile primăverii adunate pe cartoanele Doinei Florea Nelega.

În orașul mohorât unde viața spirituală se împarte între un festival de operă la care snobii urbei să-și etaleze ținutele și un concert simfonic de anul nou, cafeneaua „dependentă de cultură” pare o oază de spirit care încearcă măcar să iasă din tipare.

O cafenea cu suflet

Aici în fiecare zi, clienții fideli sau oamenii care intră la început de curioși pentru ca apoi să revină fascinați de cărți și tablouri își pot bucura ochii cu tablourile expuse pe simeze și pot să citească, în răgazul oferit de savurarea unei cafele sau a unui ceai. Cărțile, parfumate cu aroma celei mai bune cafele care se poate bea în oraș, dar nu îmbâcsite de fumul de țigară, sunt oricând la dispoziția clienților. Pentru mulți elevi, saloanele cafenelei s-au transformat în adevărate săli de lectură sau de controverse pe teme de cultură generală. Practic, „Jos pălăria” se adresează unei categorii vaste de oameni. Și părinții cu cei mai mici copii își pot găsi liniștea, pentru că printre cărți și tablouri, în cafenea sunt amenajate două locuri de joacă. Iar „clienții” care încă nu știu să citească sau să admire tablourile   de pe simeze, colorează, desenează, privesc ilustrațiile cărților pentru copii sau se joacă cu cele mai diverse jucării.

Vine, vine primăvara

În fiecare lună, artiști plastici amatori sau profesioniști au șansa unei întâlniri cu publicul din Deva în acest spațiu expozițional inedit pe plan local. De la deschiderea cafenelei, pe simeze și-au aranjat lucrările mulți plasticieni din zonă, fie ei pictori, fotografi sau caricaturiști. De ieri, publicul devean, clienții cafenelei o pot „întâlni” pe simeze pe Doina Florea Nelega, care propune o adevărată simfonie de culori. O explozie de primăvară în lucrări originale, pline de culoare și viață. În contrast cu cenușiul ultimelor zbateri ale iernii, expoziția Doinei Florea Nelega este cu adevărat o renaștere, ce bucură ochiul și încălzește sufletul privitorului, a iubitorului de artă de calitate.  Originile bucovinene fac din sociologul Doina Florea Nelega un om al spiritului liber, al frumosului atât estetic, cât și ideatic. Artista care poate fi apreciată pe simezele cafenelei „Jos pălăria” propune publiciului devean și dezbateri de idei nu numai de imagini publicând cu regularitate eseuri în revista „Vox Libri”. Ideile, zbaterile spiritului le-a zugrăvit în cele peste 200 de lucrări. O parte dintre acestea au fost deja prezentate publiciului devean într-o expoziție personală vernisată în 29 octombrie, anul trecut, la Palatul Magna Curia.   

Despre Ştefan CIOCAN

Citește și

Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

Trei școli premiate la Palatul Parlamentului cu câte 5.000 de lei

Trei unităţi de învăţământ din județul Hunedoara au primit ieri la Palatul Parlamentului certificatul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *