glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

În aşteptarea fondurilor nerambursabile, autorităţile locale au lăsat parcul în voia sorţii

Devenii care aleg să se recreeze în parcul de la poalele Cetăţii au parte de un peisaj dezolant. Pe considerentul că parcul va intra în scurt timp în proces de reabilitare, autorităţile locale l-au lăsat de izbelişte în ultima perioadă.

Alei distruse, mobilier deteriorat, coşuri de gunoi rupte sau chiar furate pentru a fi valorificate la fier vechi, precum şi mormane de gunoi la tot colţul. Aşa arată Parcul Municipal Cetate din municipiul reşedinţă de judeţ. La toate acestea, din fericire, perioada de soluţionare a contestaţiilor s-a încheiat, iar Primăria Deva va da în scurt timp ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a parcului.

Un monument al naturii, distrus de indolenţa autorităţilor locale

Parcul Municipal Cetate este considerat un monument al naturii, însă acesta se degradează pe zi ce trece. La distrugerea parcului contribuie şi cei care se plimbă cam în fiecare seară cu scutere şi ATV-uri pe alei, deşi acest lucru nu este permis. În lipsa controalelor şi sancţiunilor aplicate, posesorii de vehicule motorizate îşi fac de cap în parc. Majoritatea băncilor au fost distruse, iar coşurile de gunoi lipsesc cu desăvârşire. În lipsa acestora, devenii care ies la promenadă aruncă gunoiul pe unde le vine bine. Nici la capitolul garduri Parcul Cetate nu stă mai bine, majoritatea dintre acestea fiind distruse. „Se vede nevoia reparaţiilor la spaţiile de joacă, înlocuirea pietrişului de la tobogane, reînnoirea băncilor şi a leagănelor, dar mai ales instalarea unei toalete, deoarece în parc nu există acest loc atât de necesar pentru nevoile fiziologice. De asemenea, construirea de noi alei prin parc şi punerea de noi pavaje pe aleile deja existente”, ne-a declarat Adriana Cozma, o mamă care se plimba cu copilul în parc. Trei bunici care vin aproape zilnic cu nepoţeii în parc au adus în discuţie faptul că lipsesc locurile special amenajate pentru pensionari, cum ar fi mesele pentru şah, table sau mai ales pistele pentru cei care vin în parc şi aleg să se plimbe cu bicicletele.

Din iunie încep lucrările de reabilitare

Pentru punerea în valoare a parcului, Primăria Deva a obţinut finanţare nerambursabilă. Contractul în valoare de 5,3 milioane de lei a fost semnat la finele anului trecut. A urmat apoi licitaţia pentru desemnarea firmei care va executa lucrările de reabilitare şi perioada de contestaţii. Potrivit viceprimarului municipiului Deva, Ovidiu Moş, în scurt timp administraţia publică locală va emite ordinul de începere a lucrărilor. „De două sau trei zile au fost soluţionate contestaţiile şi astăzi (n.red. ieri) a fost semnat contractul cu constructorul. Firma desemnată câştigătoare este Acomin Deva. Este o chestiune de câteva zile până vor începe lucrările. Cel mai probabil, la începutul lunii viitoare se va da ordinul de începere a lucrărilor”, a precizat Ovidiu Moş. Proiectul de reabilitare al parcului presupune amenajarea aleilor pietonale, reamenajarea filigoriei, construirea unei fântâni arteziene şi a unor locuri de petrecere a timpului liber, un grup sanitar, amenajarea peisagistică şi înlocuirea mobilierului urban. Termenul de finalizare este sfârşitul acestui an.