glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

Imagini revoltătoare din „spitalul groazei”. Părinți disperați: „Faceți ceva pentru secția de Pediatrie! E nevoie să moară un copil?” (GALERIE FOTO)

Sute de mesaje, comentarii și distribuiri ale materialului publicat, vineri, de „Glasul Hunedoarei”, despre starea jalnică a secție de Pediatrie din Deva. Părinții revoltați de locul insalubru în care sunt tratații copiii lor, dar, mai ales, de indiferența autorităților, care nu fac nimic pentru ca acest spital să fie mutat de urgență de acolo, se întreabă dacă nu cumva e nevoie de o tragedie pentru ca cineva să ia măsuri. Faceți ceva pentru copiii noștri, faceți ceva pentru Pediatrie!

O cadă pentru copii, pur și simplu, infectă, plină de rugină. O saltea toată ruptă, cu urme vizibile de urină, cu un burete mizerabil, cârpită cu niște bucăți de material, un adevărat focar de infecții. Pereții scorojiți și plini de igrasie. O toaletă defectă, într-un salon. Pătuțuri ruginite și nici urmă de jucării. Saloane în care, atunci când plouă afară, înăuntru se inundă, din cauza geamurilor vechi, care nu se închid bine. Pătuțuri vechi, asemenea caselor de copii de demult. Așa pot fi descrise câteva fotografii pe care redactorii „Glasul Hunedoarei” le-au primit în urma materialului public vineri, de la niște mame care, cu disperare, încă mai speră că Pediatria va fi mutată în clădirea nouă a spitalului. Oamenii nu mai știu cui să ceară ajutorul. „Domnul PRIMAR, aveți puterea de a face ceva, vă rog, în numele a sute de părinți, faceți ceva cu secția PEDIATRIE. Nu știu dacă ați trecut pe acolo, dar e dezastru, începând de la clădirea foarte veche cu tavane înalte, din care pică funingine pe biberoane, pereți despărțitori între saloane de sticlă, cândva vopsită, geamuri la care pui șervețele de hârtie, ca vine curentul, pătuțuri vechi, în care nu am îndrăznit să pun copilul, grup sanitar…să nu mai vorbim, mergeam zilnic acasă ca să mă spăl (stătea soțul cu bebele câte două ore). Păcat că medici pediatri buni avem (vreo doi), dar mai mult nu pot nici ei să facă. Nu înțeleg de ce la Hunedoara este urgența Pediatrie, unde în două minute coboară medicul și vede copilul, iar la Deva mergi la urgență, unde stai cu copil cu febră și vărsături și câte o oră la un medic generalist, care te trimite tot la Pediatrie. PĂCAT, un oraș cu un spital nou și cu interese ascunse. Nu uitați, copiii aceștia sunt viitorul”, a scris Carmen Luminița Gașpar.

Mamă: „Numai când se moare se iau măsuri”

De ce nu se face nimic pentru secția de Pediatrie? Această este întrebarea de pe buzele tuturor părinților, care sunt obligați să își trateze copiii bolnavi în condiții mizere. O soluție rapidă pentru salvarea micuților din acel loc infect, ar fi mutarea în clădirea nouă a spitalului, care va fi finalizată peste aproximativ o lună. Numai că, factorii decidenți (nu știm sigur care sunt, pentru că nimeni nu își asumă responsabilitatea deciziei sau să spună cine sunt vinovații pentru hotărârea luată) au stabilit că Pediatria se va muta în clădirea veche a spitalului, după ce acolo vor avea loc reparații capitale. Cum bani nu sunt, iar lucrările vor dura, cel mai devreme mutarea s-ar putea face peste doi ani. Doi ani în care copiii vor fi tratați în aceleași condiții. Părinții spun că e prea mult și că numai atunci când se va întâmpla o tragedie autoritățile se vor trezi! „Numai când se moare se iau măsuri… așa este la noi…”, scrie Cosmina Mocanu pe Facebook. „Se pare ca factorii de decizie nu sunt interesați de copii și bebeluși. Poate, dacă ar sta o zi, doar una, internați alături de copiii sau nepoții lor, și-ar da seama că e imposibil să fie tratați în asemenea condiții. Respect zero pentru ei… Poate o să ne dăm seama, într-o zi, că o țară în care nu se pune accent pe sănătate și educație nu are nicio șansă”, a spus și Raluca Nicula. „Nu mai vreau să ajung cu fetița niciodată în spitalul acela… Acest spital e bun pentru un film horror. Nu ai unde să te speli, nu ai unde să speli copilul. Băile și saloanele sunt de pe timpul lui bunica. Bine că se fac spatii verzi și alte porcării și la bieți copilași care ajung în spitalul acela nu se gândește nimeni”, a scris și Alexandra Savelin.

„Somn ușor, România”

Unul dintre cele mai realiste comentarii postate la materialul despre secția de Pediatrie este cel al unui tată, Raul Capelaru, care spune că autoritățile găsesc bani pentru orice altceva, doar pentru sănătatea copiilor, nu! Tocmai pentru că situația este deosebit de gravă, nu vom cenzura deloc acest mesaj. „Și ce frumoasă se ridică biserica din spatele IPH-ului… Mi se pare normal să investim într-un prieten imaginar, dă-le în mă-sa de spitale. Eu am fost nevoit să îmi scot băiatul împreună cu soția pe semnătura. Somn ușor, România!”, a scris Raul Capelaru. Iar în asentimentul său sunt mulți părinți. „Rușine! Pentru a construi zece biserici sunt și bani și donații. Când e vorba de copiii noștri, de viitorul nostru, devin toți și surzi și muți. Să nu fiu înțeleasă greșit, dar aș fi tare bucuroasă să aud măcar o dată că Biserica Ortodoxă dă o mână de ajutor”, a scris și Claudia Ursa. Starea jalnică a secției de Pediatrie datează de aproape 30 de ani, iar de atunci nu s-a făcut nimic pentru acest spital. „Din cauza acestor condiții insalubre, eu, în februarie 1989 (chiar înaintea ultimei vizite a tovărășului Ceaușescu) m-am externat cu băiețelul meu, <pe semnatură, că îmi asum răspunderea>, după numai o zi de internare… Situația e veche, antică, de demult… și, bineînțeles, neschimbată!”, scrie o altă mamă, Ilona Blăjan. „Sincer, am avut nepoțica internată acolo… e jale, nu fabulez, dar a venit o familie din Timișoara și le-am spus: plecați, dar urgent, că nepoata a avut o problemă medicală și acum are cinci. Un focar de infecții!!!”, spune și Relu Pop.

Săptămâna trecută, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara au promis redactorilor „Glasul Hunedoarei” că vor avea o întâlnire cu toți factorii implicați în această problemă, pentru a găsi o soluție ca secția de Pediatrie să fie mutată în noua clădire a Spitalului Județean din Deva. Atât managerul unității medicale, cât și directorul medical al acesteia și-au arătat deschiderea față de propunerea DSP. „Glasul Hunedoarei” va urmări acest subiect care, din punctul nostru de vedere, este o urgență și trebuie tratată ca atare! Faceți ceva pentru copiii noștri, arătați că vă pasă!

 

Tags

7 Comments

  1. Suntem obligati sa ne luam copii si sa plecam in alt oras civilizat unde nu li se pune viata in pericol. Din pacate ar trebui sa protestam cu totii…..deoarece nu toti au posibilitatea sa plece in alt oras. Spitalul de pediatrie are de multi ani probleme, stie toata lumea si cam atat. Sper totusi ca se va face ceva.

  2. Bine spus.sa ieșim în stradă ca să nu fie nevoie de un deces.. dar poporul e ca si conducerea, ieșim în stradă pt porcarii

  3. Am fost si eu internata cu baietelul meu in martie ….un adevarat focar de infectie,am intrat cu o viroza respiratorie si am iesit cu pneumonie si diaree. ..Am preferat sa imi tratta copilul acasa…Nu se poate ca nimeni sa nu faca nmk,oare daca dnu primar ar fi avut un copilas si s-ar fi imbolnavit ar fi avut curaj sa il interneze la Deva?Cu siguranta…..NU.Rusineee

  4. De ce publicati imagini doar cu dezastrul din Pediatrie?
    Daca mergeti sa vedeti in ce cladire functioneaza Sectia Oftalmologie o sa vi se para un lux ce e la Pediatrie.
    Ca sa nu credem altceva despre acest demers si despre modul brusc in care au incetat dezvaluirile despre neregulile de la Pediatrie, va rugam sa analizati fiecare spatiu renovat si o sa aveti o imagine care descrie clar si limpede cine si a cui interese au fost in spatele acestor „investitii”.
    Internele, Boli infectioase, Oncologie,…, oare de ce,,,,,,?!!!