NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Imagini incredibile din secția de Pneumologie. Un pacient arată realitatea cruntă dintr-o secție a spitalului județean: tencuială căzută, geamuri care nu se închid, o toaletă insalubră și mobilier deteriorat (GALERIE FOTO)
18485848_1557086810992093_664967887360186605_n

Imagini incredibile din secția de Pneumologie. Un pacient arată realitatea cruntă dintr-o secție a spitalului județean: tencuială căzută, geamuri care nu se închid, o toaletă insalubră și mobilier deteriorat (GALERIE FOTO)

Secția de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență, anul 2017. Fotografii care parcă sunt făcute în urmă cu câteva zeci de ani. Geamuri de lemn, care nu se închid, tencuială căzută de pe pereți, mucegai, o singură toaletă la șapte saloane, și aceea insalubră, și mobilier vechi, de fier, tot deteriorat. O realitate cruntă a unei secții în care sunt tratați bolnavii cu afecțiuni la plămâni. Autoritățile știu în ce condiții sunt tratați, dar, deocamdată, ridică neputincioase din umeri.

Gheorghe Miron este un bărbat din Deva, care, în urma unor probleme de sănătate, s-a internat la secția Pneumologie a Spitalului Județean. Într-o scrisoare deschisă, adresată conducerii Consiliului Județean Hunedoara, omul descrie un adevărat dezastru. „Am fost internat 11 zile, apoi trei zile. Domnilor, în acest stabiliment medical, condiţiile sunt din alt secol. Dacă unul dintre dumneavoastră ar fi necesar (Doamne, ferește) să vă internați în această secție, cu siguranță ați lua câteva măsuri elementare de igiena și renovare. Sau, pur și simplu de închidere a saloanelor deteriorate. Ce dezastru este aici, nici nu vă puteți închipui. Nu cred că în ultimii 25 de ani să se fi investit ceva. Un grup sanitar pe un palier, la șapte saloane, iar grupul respectiv e mizerabil. Nu este apă caldă, vă dați seama ce igienă personală se poate practica în acest stabiliment medical. Niciun geam nu se închide. Vă rog să faceți o vizită la fața locului. Am fost internat cu o problemă medicală și am ieșit cu două, din care una <câştigată> în acest stabiliment, m-au dus la secţia de Boli infecțioase cu un… clostridium difficile. Astept un răspuns care să mă determine să cred că veți lua măsuri de rezolvare”, a scris Gheorghe Miron.

Ce spune managerul SJU Deva

Gabriel Berceanu, manager interimar, din luna martie a acestui an, al Spitalului Județean de Urgență din Deva, recunoaște că situația este gravă în secția de Pneumologie. „În mod normal, o secție de spital ar trebui să arate impecabil. Este apă caldă, doar că, având în vedere faptul că o producem noi, cu centrală proprie, trebuie lăsată mai mult să curgă, până vine apă caldă. Pot să vă spun că s-au făcut ceva investiții în ultimii ani, nu foarte consistente, dar n-aș putea să vă spun exact momentul, pentru că nu cunosc detaliul acesta. O să mă uit și eu la fotografii și ce se poate remedia urgent, se va remedia”, a spus acesta. Berceanu a completat: „Finanțarea spitalelor este așa cum este, secția de Pneumologie a fost una foarte grav afectată de reducerile de paturi din ultimii ani. Din păcate, avem următoarea situație: dacă vă veți uita în trecut, în istoricul funcționării acelei secții, ea a avut vremuri foarte bune, dar s-a considerat că este mult mai bine ca o parte a activității să fie transferată de către sistemul sanitar, către sanatoriile de pneumologie, și avem mai multe la noi în județ, și atunci secția aceasta a rămas defavorizată. De acolo, problemele cu care se confruntă în momentul de față”.

Șeful de secție: „Demisia mea, în alb, este pe masa directorului medical”

Medicul Ioan Petrui, șeful secției de Pneumologie, susține că, de cel puțin două ori pe lună, a ridicat problema gravă cu care se confruntă pacienții, în Consiliul Medical al spitalului. Niciodată, însă, nu s-au văzut rezultate. De șapte ani, în această secție nu s-a făcut nici măcar o banală zugrăveală. „Eu nu sunt genul să sar peste etape. În fiecare a doua și a patra miercuri din lună, avem Consiliu Medical, și ridic această problemă, și mi se spune: <Vă avem în vedere și veți fi și dumneavoastră. A fost Pediatria, va urma și Pneumologia>. Toată lumea este de acord că secția trebuie renovată. Am triplat indicatorii și fac scandal de fiecare dată când mă duc în Consiliul Medical”, a spus medicul Ioan Petrui. Întrebat cine nu îl bagă în seamă, dr. Petrui declară: „Nu e vorba că nu mă bagă în seamă, dar mi se spune că din cauza măririlor de salarii și a lipsei banilor în plus, spitalul se zbate și încercă să supraviețuiască. Mie nu îmi place să fac acuzații, chiar dacă ele fac rating. Eu îi înțeleg pe manager și pe director medical, dar sper să intru și eu la prioritate. Eu i-am spus directorului medical că nu stau în funcția de șef de secție. Am luat un concurs într-un centru universitar pe un proiect, dar demisia mea în alb este în orice moment la el pe masă”, a spus medicul Ioan Petrui, șeful secției de Pneumologie.

Când vor începe investițiile la Pneumologie? Nu se știe…

Spațiul în care sunt tratați pacienții cu afecțiuni la plămâni ar trebui să fie unul perfect igienic, dar până la momentul în care vor fi tratați într-un astfel de mediu bolnavii, va mai trece mult timp, cu siguranță. „Renovarea secției de pneumologie urmează în perioada următoare. Și Baia Sărătă, și Pneumologia urmează. O să trebuiască să văd ce e acolo, o să discut și cu directorul medical Demeter, și să vedem care sunt măsurile pe care le luăm”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora. Totuși, spune managerul Spitalului Județean de Urgență, clădirea secției nu este prevăzută în contractul de reparații capitale. „Acea clădire sperăm să intre în programul de reparații capitale. Clădirea arată destul de rău, dar în momentul de față noi nu mai putem face investiții majore, pentru că suntem ținuți de limitările în ceea ce privește o eventuală intrare în reparații capitale. Secția de Pneumologie nu este prevăzută în mod special în acel contract, dar există discuții legate de acea cofinanțare, pe care ar trebui să o facă Consiliul Județean”, a declarat managerul unității sanitare, Gabriel Berceanu.

„Glasul Hunedoarei” a cerut, în scris, un punct de vedere oficial de la Direcția de Sănătate Publică, dar, până aseară, nu am primit niciun răspuns. 

Despre Livia BOTICI

Citește și

explozie-mina-Medium

Minele din Valea Jiului au mai luat o viață. Un miner a murit după ce a fost lovit în cap de o piesă metalică foarte grea

Tragedie în subteranul minei Livezeni. Un miner a murit după ce a fost lovit în …