glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Imagini dintr-un „oraş sănătos” – „European Retail Park” Sântuhalm (GALERIE FOTO)

Mai e puţin şi se împlineşte un deceniu de când Primăria Deva a emis autorizaţia de construcţie pentru complexul comercial de la Sântuhalm. I se spunea, pe-atunci, „Carrefour”. Francezii au renunţat la extindere, firma care a construit a rămas cu ochii-n soare, iar Deva a rămas cu un semi-şantier de peste 4 hectare.

În toamna lui 2007 erau în toi demersurile pentru construirea unui parc de retail situat la Sântuhalm, la 500 de metri de actualul Auchan (vechiul „real”, care era deja aflat în construcţie).

Puţină istorie recentă

Deva tindea pe-atunci să ajungă pe unul dintre primele trei locuri în ţară, între oraşele cu cea mai mare suprafaţă de spaţii comerciale pe cap de locuitor. Economia era supraîncălzită de „creditul cu buletinul” şi nu numai, populaţia Devei şi Hunedoarei nu era încă atât de drastic diminuată, iar două parcuri de retail situate aproape unul de celălalt păreau că se justifică. În cel de la Sântuhalm îşi anunţase venirea Carrefour, care ar fi urmat să „tragă” după ea şi alte branduri în domeniu, de exemplu, Bricostore, Baumax şi Mega Vision. În plus, aici ar fi urmat să fie construit şi un hotel, dar şi un cinematograf modern. În total, ar fi fost vorba de peste 60 de spaţii comerciale, cafenele şi câteva locuri de joacă pentru copii. Tot în 2007 se spunea că, odată inaugurat, „European Retail Park” Sântuhalm va crea 1.000 de locuri de muncă. Termenul iniţial pentru finalizare era 1 aprilie 2009. Deţinătorul parcului, societatea Bel Rom Patru SRL, a început să aibă dificultăţi financiare. Criza economică se manifesta din plin şi în România, iar frica de investiţii era la cote maxime. În toamna lui 2011, parcul era construit în proporţie de  70 la sută, dar Carrefour a cerut prelungirea autorizaţiei de construire cu încă un an. Mai târziu, compania amintită a renunţat la planurile de extindere din parcul de retail de la Deva. Bel Rom Patru, care investise 60 de milioane de euro în proiectul de la Sântuhalm, a intrat în insolvenţă. Anul trecut, reprezentanţii companiei care se ocupa de insolvenţa dezvoltatorului amintit au dat semne că vor să discute cu „Glasul Hunedoarei” despre situaţia parcului de retail (da, ne-a interesat subiectul şi anul trecut, nu doar în campanie!), după care n-au mai răspuns la telefon.

Răspuns telegrafic

Primăria Deva ne-a comunicat ieri doar că suprafaţa totală a clădirii este de 42.933 de metri pătraţi şi că „firma se află în procedura insolvenţei”. Am solicitat să ni se spună şi cine este proprietar (în cazul în care proprietarul s-a schimbat, între timp). Nu ni s-a răspuns. Am întrebat şi dacă proprietarul are sau nu restanţe la plata taxelor către bugetul local. Nici la această întrebare nu ni s-a răspuns, invocându-se „secretul fiscal”. Am mai întrebat şi ce măsuri a întreprins Primăria Deva pentru a determina proprietarul să intre în legalitate. Nu ni s-a răspuns nici la această întrebare. În aceste condiţii, reluăm o declaraţie a primarului Petru Mărginean, făcută pentru „Glasul Hunedoarei” anul trecut, când am abordat aceeaşi problemă: „Sper ca şi situaţia de acolo să se rezolve cât mai repede pentru că locul nu arată bine deloc. Din păcate e vorba despre chestiuni din domeniul privat, iar Primăria Deva nu prea poate interveni”.

Nu s-a rezolvat nimic. A rămas un complex de clădiri neterminate, sute de locuri de parcare care n-au „simţit” vreodată cauciuc de autoturism şi un giratoriu devenit inutil, pe DN 7. Pe locurile pe care ar fi trebuit să fie cafenele şi magazine „de fitze” creşte acum iarba (da, chiar şi-n interiorul „halelor”), clădirile sunt mărginite de bălării, dar sunt păzite de teama „magneţilor”. La câţi bani s-au băgat aici, e de-nţeles.

Tags