glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Imaginea copilului, mai importantă decât viitorul său

Deocamdată, la DGASPC Hunedoara nu există sesizări privind presupusa ilegalitate în a-ţi fi dus copilul la protestele împotriva Ordonanţei 13. De asemenea, nu există nici vreo verificare „din oficiu” a Direcţiei amintite. Reprezentanţii DGASPC spun însă că, în cazul în care se vor confrunta cu o situaţie de acest fel, tot ce vor putea face este să-i consilieze pe părinţi.

De la începutul acestei luni şi până ieri, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC) a primit zeci de sesizări, majoritatea anonime, referitoare la prezenţa minorilor la acţiunile de protest îndreptate împotriva Ordonanţei 13. Niciuna n-a fost însă legată de vreun protest derulat în judeţul Hunedoara. „Nu am avut vreo sesizare de acest tip şi nici nu a fost cazul să ne autosesizăm pentru că nu am văzut în presă imagini cu copii purtând pancarte ori aflaţi la ore târzii în stradă, astfel încât să le fi fost afectat programul de odihnă sau buna stare fizică şi psihică. În cazul în care ar apărea şi la noi o asemenea sesizare, tot ce putem face este să-i responsabilizăm pe părinţi asupra riscurilor la care îşi supun copiii în momentul în care îi duc la acest tip de acţiuni. Nu suntem noi abilitaţi să aplicăm vreo sancţiune pentru o asemenea situaţie. Am fost solicitaţi de către ANPC să răspundem unor întrebări de genul celor adresate de dumneavoastră şi am oferit acelaşi răspuns: nu avem sesizări şi nici motive să ne autosesizăm”, spune Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.

Amendă de la 5.000 la 10.000 de lei pentru… educaţie civică

Reclamaţiile depuse la ANPC fac referire la Legea 272/2004, articolul 27, aliniat 4, care stabileşte: ,,Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”. Legea amintită mai prevede că încălcarea articolului 27 se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei. Reprezentanţii Ministerului Muncii au precizat însă că nu s-a demarat nicio investigaţie în acest sens, deoarece constatarea şi sancţionarea acestei fapte, conform legii, o fac ,,ofiţerii şi agenţii de poliţie”.

Majoritatea părinţilor care şi-au dus copiii la proteste (cel puţin în Deva, pentru că au existat câteva cazuri şi aici) ne-au mărturisit că au decis asta din două motive: au dorit să le ofere celor mici o mică „lecţie vie” despre ce înseamnă spiritul civic şi au dorit să le arate politicienilor aflaţi la guvernare al cui viitor riscă să-l compromită iremediabil în cazul în care nu renunţă la prevederile total imorale ale Ordonanţei 13. Cel puţin în Deva, protestele au început în fiecare seară la ora 18.00 şi s-au finalizat, cel mai târziu, în jurul orei 21.00.

Dincolo de aceste „detalii” pe care un funcţionar al statului le poate considera „irelevante”, Convenţia privind drepturile copilului adoptată de UNICEF prevede destul de clar: „Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi. Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi”.

Loading...
Tags